ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «κρυφά» και τα εισαγόμενα κρούσματα - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Νέο «κύμα» πριν από τις γιορτές φοβούνται οι ειδικοί

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2020, 12:55
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα «κρυφά» και τα εισαγόμενα κρούσματα - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Νέο «κύμα» πριν από τις γιορτές φοβούνται οι ειδικοί
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικοί για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Πιο εντατικοί έλεγχοι για να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Πότε εκτιμάται ότι θα «χτυπήσει» το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε συνεχή εγρήγορση βρίσκονται η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές, εν μέσω τουριστικής περιόδου, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τα μισά περίπου να είναι εισαγόμενα. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ακόμα μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, ωστόσο αν δεν τηρούνται τα μέτρα, είναι πιθανό να έχουμε σημαντικό πρόβλημα και να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα εφιαλτικά σενάρια για Χριστούγεννα με κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για την –ταχύτερη στην ιστορία– ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου και η χαλαρή διάθεση εντός των συνόρων, όταν στο εξωτερικό βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερο (ή ακόμη και τρίτο) κύμα πανδημίας, συνθέτουν ένα αβέβαιο μέλλον, θέτοντας τη χώρα μας σε συνεχή συναγερμό.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ανησυχία να είναι έκδηλη μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, για σήμερα στις 12:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο επιχειρησιακό σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Πορτοκαλί συναγερμός» μετά τα 50 κρούσματα

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σκαρφάλωσε χθες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) και σε ένα μόλις 24ωρο στα 50, εκ των οποίων τα 27 ήταν «εισαγόμενα» και τα υπόλοιπα εγχώρια.

Πάντως και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό». Χαρακτήρισε δε, την κατάσταση «ελεγχόμενη», επικαλούμενος τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία από τα 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου από την 1η έως την 6η Ιούλιου, εντοπίστηκαν 100 θετικά (0,3%).

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», παραμένει το ρίσκο που προκύπτει από την… τυφλή ζώνη στους ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των τουριστών που περνούν τα σύνορα υποβάλλεται σε στοχευμένο πλην όμως δειγματοληπτικό τεστ μόλις το 15% - 20%. Επιπρόσθετα και δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν εμφανίζει συμπτώματα, ο εντοπισμός των εισαγόμενων φορέων εξελίσσεται σε μία σχεδόν αδύνατη αποστολή.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο συγχρωτισμός των πολιτών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξάνονται εκείνοι που αμελούν τα μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου, παραπέμπουν σε μία… επιδημιολογική «βόμβα» που μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία των κρουσμάτων, προβληματισμό προκαλεί στους επιδημιολόγους η αύξηση στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν εφτά νέες περιπτώσεις αλλά και έξι ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για «ορφανά» – δηλαδή κρούσματα με άγνωστη πηγής μετάδοσης – γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο για ντόμινο μολύνσεων. Επιπλέον στον χθεσινό επιδημιολογικό… χάρτη νέες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στην Ξάνθη (6), την Καβάλα (2), τη Ροδόπη (1) και τη Χαλκιδική (1).

Ετσι, εξηγείται και η κυβερνητική προειδοποίηση ότι η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι ημέρα λήψης αποφάσεων, εφόσον κατά τους εντατικούς ελέγχους διαπιστωθεί από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας ότι η χαλαρότητα είναι εξίσου μεταδοτική με τον νέο κορωνοϊό.

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε», διαμήνυσε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι αν και εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν δει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης, εμείς «οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί». Και ανέφερε ότι θα γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί έλεγχοι και όπου απαιτείται θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος, «για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε πλήρως αυτή τη μεγάλη επιτυχία την οποία είχαμε στο πρώτο στάδιο αντιμετώπισης του ιού». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που πήραμε τη συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να υποδεχθούμε με αυστηρούς όρους τουριστικές ροές, θα υπάρχουν και κάποια εισερχόμενα κρούσματα», επισημαίνοντας ότι «για να μην έχουμε καινούργιες εστίες αναμετάδοσης και για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτά τα εισαγόμενα κρούσματα στο ελάχιστο, απαιτείται με μεγαλύτερη συνέπεια, από ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα, να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα». Ετσι, οι έλεγχοι θα συνεχίζονται εκεί που πρέπει, ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους του τουρισμού και της εστίασης και θα είναι αυστηροί, όπως δήλωσε.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το ζητούμενο είναι η έγκαιρη (όπως συνέβη στην αρχή της επιδημίας) επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, πριν οι επιπτώσεις του συγχρωτισμού προκαλέσουν αναταράξεις στον κρίσιμο δείκτη «R0», που σημειωτέον παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (0,5).

Από την πλευρά του, χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε να ληφθούν νέα μέτρα, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. «Χτυπάμε "καμπάνα" κινδύνου, δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθεια του εφησυχασμού. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «τα όποια μέτρα θα τα εξετάσουμε μετά το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά.

Το «παράθυρο» για προληπτικές παρεμβάσεις παραμένει ανοιχτό εξαιτίας μίας ακόμη σημαντικής παραμέτρου – ότι δηλαδή, ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19 δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύονται σε μηχανική υποστήριξη δεν ξεπερνούσε χθες τους εννέα, ενώ το περασμένο 24ωρο δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος.

Φοβούνται δεύτερο «κύμα» πριν από τις γιορτές

Την ώρα λοιπόν που τα κρούσματα αυξάνονται, δεν λείπουν τα φαινόμενα χαλάρωσης και συνωστισμού σε διάφορες περιοχές της χώρας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της επιδημίας, ενώ οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου και για το δεύτερο «κύμα».

Ακόμα κι αν οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλουν τον προγραμματισμό των κοινωνικών συναναστροφών σε εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην ευνοούνται οι συνθήκες υπερμετάδοσης (με εξαίρεση τα πανηγύρια και τα πάρτι), οι ειδικοί θεωρούν την έλευση δεύτερου κύματος δεδομένη.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της καθηγήτριας Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αναστασίας Κοτανίδου, η οποία μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM» εκτίμησε ότι το δεύτερο «κύμα» θα χτυπήσει την Ελλάδα «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους».

Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdown στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς. Ζήτησε, δε, τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό». Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο για τα πανηγύρια σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να μην επιτρέπονται, όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.