ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2020 – Οι πρώτοι των πρώτων αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας τους

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 08:28
Πανελλαδικές 2020 – Οι πρώτοι των πρώτων αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας τους
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα με τη βοήθεια και στήριξη γονέων, καθηγητών φίλων. Δύο μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα πορεία στη ζωή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιώργος Ντινόπουλος και ο Γιάννης Μαραγκός, μαθητές του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους με τη βοήθεια των γονέων, των καθηγητών αλλά και των φίλων, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, όπως οι ίδιοι τονίζουν. Μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις σχολές που δείχνουν προτίμηση, αλλά και για τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες είναι η πρώτη μάχη, ο πρώτος αγώνας, όχι όμως και ο τελευταίος.

Με στήριξαν γονείς και φίλοι μου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ντινόπουλος ο οποίος συγκέντρωσε 18.975 μόρια

«Με μεγάλη μου χαρά, διάβασα σήμερα τους βαθμούς μου στις γραπτές εξετάσεις των πανελληνίων. Είναι μεγάλη προσωπική ικανοποίηση να βλέπω ότι η προσπάθεια που έκανα ανταμείφθηκε στο μέγιστο και εύχομαι ειλικρινά το ίδιο να συνέβη για κάθε υποψήφιο». Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ντινόπουλος, μαθητής στο 1ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, ο οποίος συγκέντρωσε 18.975 μόρια, βαθμολογία ρεκόρ για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

«Δεν θα αρκούσε, φυσικά, η δική μου προσπάθεια αν δεν υπήρχαν τα τελευταία σχολικά χρόνια πολλά άτομα για να με στηρίξουν όπως οι γονείς μου και οι φίλοι μου», προσθέτει, για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Ιδιαίτερα, όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν όλους τους καθηγητές μου που με το επαγγελματικό τους έργο και τις γνώσεις τους με καθοδήγησαν στο διάβασμα.

Σχετικά με τις επιλογές μου από εδώ και πέρα, ενδιαφέρομαι να σπουδάσω σε ένα τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εύχομαι όλοι οι υποψήφιοι να κάνουν σοφές επιλογές κατά την δήλωση του μηχανογραφικού τους βασισμένες στα δικά τους όνειρα και ανεξάρτητα των επιδόσεων τους». Ο ίδιος καταλήγει ευχόμενος καλή σταδιοδρομία και καλό καλοκαίρι σε όλους, με υγεία!

Γιάννης Μαραγκός: Οι Πανελλήνιες, ο πρώτος αγώνας, η πρώτη μάχη, όχι όμως και η τελευταία

«Η σημερινή ημέρα εκτός από την ανακοίνωση των επιδόσεων μας σηματοδοτεί και την απαρχή μιας νέας πορείας. Οι βαθμοί δε συνιστούν απλώς στεγνά ψηφία αλλά αποτελούν το εφαλτήριο της φοιτητικής μας σταδιοδρομίας, τον πυροκροτητή μιας νέας πραγματικότητας. Μιας πορείας, η οποία τόσο όμορφα χρωματίζει τον καμβά της ζωής και ικανοποιεί τους πολυετείς κόπους και προσπάθειες μας, τις δικές μας και των γονιών μας». Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μαραγκός μαθητής του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, ο οποίος με 18.925 μόρια, έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη σχολή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη βοήθεια, την οποία του παρείχαν οι καθηγητές, για να εξηγήσει:

«Στη δύσκολη αυτή χρονιά, ποτέ δεν ένιωσα μόνος και αβοήθητος, παρά τις αντιξοότητες οι οποίες συχνά λύγιζαν τη θέληση μου. Ένα δημόσιο λοιπόν ευχαριστώ, στους καθηγητές μου, οι οποίοι σαν σωστοί καθοδηγητές φώτισαν τις προσπάθειες μου και πίστεψαν σε μένα. Επόμενος στόχος, η σχολή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου ευελπιστώ να αποκτήσω τις κατάλληλες βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και ιδιαίτερα στην Ανάλυση Ρίσκου (Risk Analysis)». Για να καταλήξει τονίζοντας ο μαθητής στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων:

«Κλείνοντας, οφείλω να παραδεχτώ πως οι πανελλήνιες ήταν μια πολύ σκληρή δοκιμασία, από την οποία όμως όλοι βγήκαμε πιο δυνατοί, έτοιμοι να δεχτούμε τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη ζωή. Οι πανελλήνιες, ο πρώτος αγώνας, η πρώτη μάχη, όχι όμως και η τελευταία. Στο στίβο της ζωής, οι πανελλήνιες δεν είναι το βάθρο, ούτε ο αλτήρας. Η απόσταση που θα διανύσει ο καθένας είναι θέμα επιλογής. Τολμήστε το!».

Η αριστούχος από την Πεύκη Ελευθερία Μπερνίτσα κατάφερε να συγκεντρώσει 18.600 μόρια στις φετινές πανελλήνιες και ευελπιστεί να εισαχθεί στην Νομική Αθήνας.

«Από την αρχή της μαθητικής μου διαδρομής διάβαζα πάρα πολύ. Με τις συνθήκες του κορωνοϊού εγώ τουλάχιστον είχα περισσότερο χρόνο για διάβασμα και τον αξιοποίησα, οπότε θεωρώ ότι μου βγήκε κάπως σε καλό. Έγραψα στην Ιστορία 95, στην Κοινωνιολογία 100, στην Έκθεση 84 και στα Αρχαία 94» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ η αριστούχος.

«Στην πρώτη λυκείου ήθελα να πάω στη θετική κατεύθυνση, μου άρεσαν τα μαθηματικά, η φυσική, όλα τα μαθήματα, απλά δεν είχα βρει κάποια σχολή που να με εκφράζει τόσο…

Κάποια στιγμή είχα δει ένα ρεπορτάζ που είχατε κάνει με αριστούχους, και είχε πει κάποιος ότι πέρασε στη Νομική και ήθελε να μεταπηδήσει στις Διεθνείς Σχέσεις και αυτό όλο εμένα με ενθουσίασε! Έτσι αποφάσισα να πάω στη θεωρητική κατεύθυνση» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ήταν κουραστικό, εγώ επειδή είμαι και βραδινός τύπος ξενύχτησα πάρα πολλές φορές, ατελείωτα ξενύχτια… Με βοήθησαν πάρα πολύ και οι γονείς και οι καθηγητές μου, στο σχολείο και στο φροντιστήριο, κυρίως ψυχολογικά».

Μαθητές και μαθήτριες από την Πάτρα που αρίστευσαν στις πανελλαδικές

Δύο μαθητές και δύο μαθήτριες από την Πάτρα, που κατάφεραν να αριστεύσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να πετύχουν τους στόχους τους, μιλούν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα συναισθήματα που ένοιωσαν όταν είδαν την βαθμολογία, τις προσπάθειες που κατέβαλλαν, τον ελεύθερο χρόνο τους, το πώς αντιμετώπισαν την περίοδο της καραντίνας, τις σχολές που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν, αλλά και για τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Η Ιωάννα Λυμιώτη συγκέντρωσε 19.100 μόρια. Δεν ακόμα δεν έχει επιλέξει την σχολή που θέλει να εισαχθεί, αλλά κλίνει προς την Νομική.

«Μόλις πληροφορήθηκα την βαθμολογία, ένοιωσα ανακούφιση, γιατί δεν θα έχω το άγχος για τις βάσεις και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενη» μας λέει. «Η αλήθεια είναι πως όταν προετοιμάζεσαι για τις πανελλαδικές, ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται πάρα πολύ, και ως εκ τούτου δεν είχα και πολλές ευκαιρίες να βγω έξω. Το διάβασμα είναι πάρα πολύ, κυρίως την τελευταία χρονιά. Μάλιστα φέτος, λόγω της καραντίνας, ήταν ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστώ σωστά τον χρόνο, για αυτό και προσπάθησα να μην χαλαρώσω. Πάντως, κατά την διάρκεια της καραντίνας δεν σταμάτησα να διαβάζω, δεν χαλάρωσα και πιστεύω ότι μου δόθηκε περισσότερος χρόνος για διάβασμα. Όμως με επηρέασε κάπως ψυχικά, επειδή ήμασταν απομονωμένοι και δεν μπορούσαμε να έχουμε επαφή με άλλα άτομα που έδιναν και αυτά εξετάσεις».«Όλη αυτή την τελευταία χρονιά είχα δίπλα μου τους γονείς μου που με στήριξαν, τους φίλους μου και βέβαια τους καθηγητές μου. Πάντως, αυτό που χρειάζεται για να πετύχει κάποιος, είναι ψυχραιμία, οργάνωση και σωστός προγραμματισμό. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, ούτε κούραση, ούτε πίεση» εκτιμά η Ιωάννα Λυμιώτη.

Η Κωνσταντίνα - Νεκταρία Σαλήκου συγκέντρωσε 18.675 μόρια και θέλει να ακολουθήσει την νομική επιστήμη.

«Όταν είδα την βαθμολογία ένοιωσα πολύ χαρούμενη και ανακούφιση, γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Ο ελεύθερος χρόνος μου αυτήν την χρονιά ήταν πολύ λίγος, αλλά όταν έχεις έναν στόχο πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτόν. Περίμενα λοιπόν πρώτα να τα καταφέρω και μετά έρχονται όλα τα άλλα. Η περίοδος της καραντίνας με βοήθησε πολύ. Ήταν ευκαιρία, γιατί είχα πολύ χρόνο, τόσο για διάβασμα, όσο και για ξεκούραση και αυτό με έκανε πιο ήρεμη. Η προετοιμασία για τις πανελλαδικές χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και σημαντική προσπάθεια. Για αυτό λοιπόν όταν προσπαθεί κάποιος με όλες του τις δυνάμεις για αυτό που θέλει και έχει ονειρευτεί, τότε όλα θα πάνε τέλεια. Στην μεγάλη προσπάθεια που έκανα, στάθηκαν δίπλα η οικογένειά μου, οι καθηγητές μου και οι φίλοι μου» μας λέει.

Ο Σπύρος Ζήκος συγκέντρωσε 18.700 μόρια και έχει επιλέξει την σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

«Βλέποντας σήμερα τους βαθμούς που συγκέντρωσα, ένοιωσα έκπληξη, διότι δεν περίμενα ότι θα τα έχω πάει τόσο καλά. Και αυτό γιατί τα θέματα που έπεσαν στις εξετάσεις, θεώρησα ότι ήταν λίγο περίεργα και διαφορετικά» μας λέει.

«Σε όλη την διάρκεια της φετινής χρονιάς έδωσα προτεραιότητα στο διάβασμα, αλλά όχι στο βαθμό που να είναι υπερβολικά πολύ. Η περίοδος της καραντίνας με επηρέασε, γιατί χαλαρώσαμε απότομα και μετά δυσκολευτήκαμε να μπούμε αμέσως σε πρόγραμμα. Όλη αυτή την τελευταία χρονιά με βοήθησαν σημαντικά οι γονείς μου και οι καθηγητές μου» συμπληρώνει ο Σπύρος Ζήκος.

Ο Βασίλης Ντερτινής συγκέντρωσε 18.575 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Οδοντιατρική, χωρίς όμως να αποκλείει και την Ιατρική.

«Μαθαίνοντας τους βαθμούς που συγκέντρωσα, ένοιωσα χαρούμενος και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, γιατί είχα κοπιάσει πάρα πολύ» μας λέει. «Η περίοδος της καραντίνας ήταν μία ευκαιρία για περισσότερο διάβασμα, αλλά και περισσότερη χαλάρωση, οπότε με συστηματική προσπάθεια, εντατικό διάβασμα, θέληση και υπομονή κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου. Πάντως, δεν ήταν εξαντλητικοί οι ρυθμοί του διαβάσματος, διότι φρόντιζα να έχω ελεύθερο χρόνο. Πιστεύω πως όταν κάποιος έχει θέσει ένα στόχο, μπορεί να τα καταφέρει αν πιστέψει στον εαυτό του, διαβάσει αρκετά και είναι οπλισμένος με υπομονή. Στις προσπάθειες που κατέβαλλα, είχα πάντα κοντά μου τους γονείς μου, τους καθηγητές μου και τους φίλους μου».