ΕΛΛΑΔΑ

Κάρυστος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – «Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 18:53
Κάρυστος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – «Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες
Facebook Twitter Whatsapp

Φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή «Ραπαίοι» στην Κάρυστο της Εύβοιας με αποτέλεσμα στο σημείο να σπεύσουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένη είναι πλέον η φωτιά στην Κάρυστο χάρη στην άμεση κινητοποίηση των 82 πυροσβεστών που επιχειρούν στην περιοχή Ραπταίοι, με 28 οχήματα.

Οι πυροσβέστες ουσιαστικά σβήνουν διάσπαρτες εστίες  στα  περίπου 200 στρέμματα που εξελίσσεται η φωτιά. Τα εναέρια μέσα, 5 ελικόπτερα και 4 καναντέρ κάνουν ρίψεις νερού σε μια χαράδρα, ενώ δεν απειλείται οικισμός. Νωρίτερα οι τοπικές αρχές ζήτησαν με την χρήση ντουντούκας, την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Δηλησού, οι οποίοι μετακινήθηκαν στα Στύρα. Αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εκφράζουν την αισιοδοξία του για την εξέλιξη ης πυρκαγιάς και εκτιμούν πως ακόμη και εντός μιας ώρας η φωτιά μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Καρύστου είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εκκένωσή του οικισμού. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν.

 

Πρόεδρος Κοινότητας Ραπταίων: Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, καίει μέσα σε χαράδρα

Στο evima μίλησε νωρίτερα και η πρόεδρος της Κοινότητας Ραπταίων Μαρία Ρούπα για την μεγάλη φωτιά στην περιοχή. Όπως δήλωσε η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και καίει δασική έκταση . Αυτή την ώρα καίει σε δύσβατο σημείο μέσα σε χαράδρα και δυσκολεύει πολύ το έργο των πυροσβεστών είπε η κα. Ρούπα. Σημείωσε δε ότι «η φωτιά βρίσκεται κοντά στον οικισμό Δήλησο αλλά για την ώρα δεν απειλείται ο οικισμός. Επιχειρούν δύο καναντέρ, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ανέφερε ότι το μέτωπο των πυροσβεστικών δυνάμεων απέναντι στη φωτιά είναι ισχυρό και για αυτό προς το παρόν δεν απειλούνται οι παραθεριστικές κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο, ωστόσο για προλήπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή για εκκένωση. 

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάςπου εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμερα Σάββατο 11/07, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Αττική, Αν. Στερεά Ελλάδα, Κορινθία, Αργολίδα, Έβρο, Β. & Ν. Αιγαίο & Κρήτη.

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.