ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη στον αστυνομικό που φέρεται να εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή - Τι υποστηρίζει

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 14:23
Ποινική δίωξη στον αστυνομικό που φέρεται να εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή - Τι υποστηρίζει
Facebook Twitter Whatsapp

Ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που φέρεται να εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή άσκησε ο εισαγγελέας με τον ίδιο να απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν υπήρξε παρεμπόδιση.

 

Ποινική δίωξη για ελευθέρωση κρατουμένου άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος του αστυνομικού που καταγγελεται ότι εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή στην πορεία το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κατηγορούμενος, που αρνείται την πράξη που του αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που περιγράφει ο συνάδελφος του από την ομάδα Δράση παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο όπου θα δικαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αστυνομικός, αποσπασμένος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στην πορεία στο πλαίσιο των καθηκόντων του προκειμένου να προστατεύσει στελέχη του κόμματος, από ενδεχόμενη επίθεση. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν υπήρξε καν πρόθεση σύλληψης διαδηλωτή από τον συνάδελφο του, συνεπώς ούτε και παρεμπόδιση του.

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός της ΔΡΑΣΗ

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάφερε να διαφύγει την σύλληψη το άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης, με την εμπλοκή αστυνομικού που  υπηρετεί στην φύλαξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, περιέγραψε στους συναδέλφους του ο άνδρας της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στα στελέχη της Κρατικής ασφάλειας στις 23:05 το βράδυ της 9ης Ιουλίου, « Περί ώρα 20:30 μαζί με την ΔΡΑΣΗ λάβαμε εντολή από κέντρο ασφαλείας να μεταβούμε στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την Αμερικής και να ενεργήσουμε συλλήψεις ατόμων που έριχναν μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Στην οδό Πανεπιστημίου κινούντο 30 άτομα με λευκές και κόκκινες σημαίες με ακάλυπτα χαρακτηριστικά. Όταν βρεθήκαμε δίπλα τους ένας άνδρας μπήκε μπροστά μου και με έσπρωξε με πολύ δύναμη με αποτέλεσμα να πέσω από το δίκυκλο, αλλά με γρήγορες κινήσεις να σηκωθώ και να τον συλλάβω». Στην συνέχεια φέρεται να υποστήριξε πως δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αστυνομικοί «βροχή» από αντικείμενα.

«Τα άτομα τότε άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και αντικείμενα καθώς τον κρατούσα και περίμενα να φτάσουν συνάδελφοί μου για να τον δεσμεύσουμε. Τότε ήρθε ένας άνδρας με πολιτικά και με έσπρωξε με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου και το άτομο να τραπεί σε φυγή. Εγώ προσπάθησα να τον ξανασυλλάβω και τότε μου είπε «Τι κάνεις εκεί ρε; Άστον να φύγει, αυτό είναι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ». Εγώ του είπα να μην ανακατεύεται και εκείνος μου είπε χαμηλόφωνα, « Είμαι αστυνομικός και είμαι υπεύθυνος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ». Μετά ήρθε ένας άλλος άνδρας που είπε πως είναι αστυνομικός» και μου είπε (εννοώντας για τον πρώτο άνδρα), «άφησέ τον είναι αστυνομικός». Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση του δεύτερου ατόμου που φέρεται να είχε εμπλοκή στο επεισόδιο.