ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τα εισαγόμενα κρούσματα: Αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα – Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη είσοδο από τον Προμαχώνα

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 21:19
Ανησυχία στην κυβέρνηση για τα εισαγόμενα κρούσματα: Αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα – Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη είσοδο από τον Προμαχώνα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί στα βόρεια σύνορα της χώρας, ενώ η κίνηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, την ώρα που ο σημερινός απολογισμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έδειξε 41 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 είναι εισαγόμενα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξημένη ήταν η κίνηση των αυτοκινήτων μέχρι αργά το απόγευμα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα από τουρίστες – επισκέπτες που θέλησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, την ώρα που στην κυβέρνηση υπάρχει αγωνία εξαιτίας των πολλών εισαγόμενων κρουσμάτων που εντοπίζονται στη χώρα. 

Οι ουρές στον Προμαχώνα σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί, ωστόσο η κίνηση δεν σταμάτησε καθ’ ολή τη διάρκεια της ημέρας. Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών προέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα περάσουν το Σαββατοκύριακο σε κάποια από τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αρκετοί έχουν κανονίσει ολιγοήμερες διακοπές στην χώρα μας.

Το μεσημέρι, που ήταν ώρα αιχμής, συγκεντρώθηκαν ουρές αυτοκίνητων αν και όπως τόνιζαν τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, η βουλγαρική πλευρά είχε προχωρήσει σε ρύθμιση της κυκλοφορίας ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο συνοριακό σταθμό λόγω του διαβατηριακού ελέγχου αλλά και των αυξημένων πλέον υγειονομικών ελέγχων, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τη μια ώρα.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους από νωρίς το πρωί και καθ’ όλο το 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των επισκεπτών – τουριστών που εισέρχονται στη χωρά μας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την είσοδο από τον Προμαχώνα

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βλέποντας ημέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων, αντέδρασαν άμεσα προκειμένου να διακόψουν σε πρώτη φάση την εισροή τουριστών θετικών στον κορωνοϊό από τις "κόκκινες" επιδημιολογικά βαλκανικές χώρες, ιδίως από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Έτσι, μετά την απόφαση να κλείσουν οι τουριστικοί δίαυλοι μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, ελήφθη και η απόφαση η είσοδος των τουριστών από τη χερσαία πύλη του Προμαχώνα να γίνεται εφεξής μόνο εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοιό διενεργηθέν τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως το μέτρο, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη, θα ανακόψει τον ρυθμό εισαγωγής κρουσμάτων στη χώρα, ενώ δε αποκλείεται σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης να επεκταθεί και στα αεροδρόμια, με τους επιβάτες πτήσεων να χρειάζεται να επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό προκειμένου να μπουν στη χώρα.

Επίσης, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Η ΚΥΑ προβλέπει συγκεκριμένα:

Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Στα 41 τα νέα κρούσματα – Τα 11 εισαγόμενα

Ο σημερινός απολογισμός το ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορωνοϊού κάνει λόγο για 41 νέα κρούσμα του νέου ιού στην χώρα μας, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Οι 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα 11 που βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 15 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, τα 9 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τα 3 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 στη Δράμα και 2 στην Ξάνθη.