ΕΛΛΑΔΑ

«Βούλιαξαν» οι βάσεις σε 3 από τα 4 πεδία – Το μάθημα «ρυθμιστής» – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2020, 21:24
«Βούλιαξαν» οι βάσεις σε 3 από τα 4 πεδία – Το μάθημα «ρυθμιστής» – Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Χαμηλές πτήσεις πραγματοποίησαν οι εφετινές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεων σε τρία από τα τέσσερα πεδία. Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών.

Εξετάσεις στη σκιά του κορωνοϊού έδωσαν φέτος οι μαθητές που εξετάστηκαν σε Πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ωστόσο πήραν… κάτω από τη βάση. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αν και είχαν αισθητά μειωμένη ύλη λόγω των συνθηκών (λουκέτο στα σχολεία λόγω κορωνοϊού) οι μαθητές πιάστηκαν «αδιάβαστοι».

Συγκεκριμένα το 47% των υποψηφίων έγραψαν εφέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία.

Το φαινόμενο των δύο άκρων

Φέτος, λοιπόν, καταγράφεται το φαινόμενο των υποψηφίων των δύο «άκρων» αφού οι καλοί να αποδεικνύονται «καλύτεροι» και τους αδύναμους μαθητές να αποδεικνύονται βαθμολογικά ασθενέστεροι.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η εικόνα αυτή φάνηκε σε μαθήματα όπως η Χημεία που εφέτος ήταν απαιτητική, αλλά φάνηκε και στη Φυσική. Χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης, όπως έχει ήδη επισημανθεί, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία, και το οποίο εφέτος δυσκόλεψε τους υποψηφίους με την ιδιαίτερη μορφή του.

Το μάθημα «ρυθμιστής»

Πάντως μάθημα-έκπληξη και «ρυθμιστής» των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων ήταν τελικά η Βιολογία, η οποία ήταν και το μάθημα που... αποδεκάτισε τους αρίστους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για τις Ιατρικές Σχολές εφέτος, οι βάσεις για τις οποίες θα είναι πτωτικές σε σύγκριση με πέρυσι.

Ιατρικές και Νομικές σχολές έτσι «πέφτουν», με τις Ανθρωπιστικές Σπουδές εφέτος να έχουν δώσει απαιτητικά θέματα.

Ειδικά στις Ανθρωπιστικές Σπουδές έχουμε 2.294 υποψηφίους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι (μαζί με εκείνους του παλιού συστήματος), ενώ στην κατεύθυνση Θετικών Επιστημών και στην Υγεία έχουμε επίσης 1.065 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ξεκάθαρα δείχνει πτώση των βάσεων στην περιοχή αυτή, λέει ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ζαμπέλης. Επίσης, όπως αναφέρει, οι αναβαθμολογήσεις στη Γλώσσα από το 11,5% εκτινάχθηκαν στο 17,17%.

Πτώση στα 3 από τα 4 πεδία

«Το συμπέρασμα των εφετινών βαθμολογικών στοιχείων είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους και να την κάνουν με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, χωρίς καμία σκέψη σύγκρισης με τα περυσινά στοιχεία των σχολών που τους ενδιαφέρουν» λέει στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων κ. Γιώργος Χατζητέγας. «Εξάλλου μέσα από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους πολλοί τελικά θα βρεθούν στις σχολές επιθυμίας τους παρότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται τώρα εφικτό» επισημαίνει.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας ανά επιστημονικό πεδίο:
- Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών διαφαίνεται μια μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία το 27,3% των υποψηφίων έγραψε «κάτω από τη βάση» ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%. Στα Αρχαία Ελληνικά κάτω από τη βαθμολογική βάση έγραψε το 47%, με το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό στο 31%. Στην Ιστορία από 47% των χαμηλόβαθμων γραπτών πέρυσι, είχαμε εφέτος πάνω από 50%. Και στην Κοινωνιολογία όμως ένα 38% των υποψηφίων ήταν κάτω των 10.000 μορίων, με το αντίστοιχο ποσοστό στα Λατινικά πέρυσι πολύ χαμηλότερο.
- Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα, ωστόσο η Χημεία διαμορφώνει την εικόνα του με 48% των χαμηλόβαθμων γραπτών εφέτος (42% πέρυσι), αλλά πολλές άριστες επιδόσεις στην άλλη πλευρά της βαθμολογικής «όχθης». Στη Φυσική και στα Μαθηματικά συνολικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών και τα χαμηλόβαθμα γραπτά λιγότερα.
- Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας είχαμε στη Βιολογία μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών, οπότε περιμένουμε μια πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι με γραπτά άνω των 18.000 μορίων από 28% πέρυσι, «έπεσαν» εφέτος στο 15%.
- Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο όπου και διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης (λόγω αριθμού θέσεων και υποψηφίων) ο ανταγωνισμός θα παραμείνει υψηλός. Αναμένουμε εδώ αυξήσεις βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Στην Πληροφορική το 44,75% έγραψε εδώ κάτω από τη βαθμολογική βάση.