ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνολόγος Φίλης στο «Εκτός Γραμμής»: «Ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Κωνσταντινούπολη νέα Μέκκα»

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2020, 11:35
Διεθνολόγος Φίλης στο «Εκτός Γραμμής»: «Ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Κωνσταντινούπολη νέα Μέκκα»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και ανέλυσε τις δύο διαστάσεις του θέματος.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε τους λόγους που ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά και ανέλυσε τη ρητορική που χρησιμοποιεί ώστε να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη στο επίκεντρο του σουνιτικού Ισλάμ.

«Υπάρχουν δύο διαστάσεις, η μία είναι η εσωτερική που έχει να κάνει με την ανάγκη του Ερντογάν να δείξει προς το εγχώριο ακροατήριο, αφού το αποπροσανατόλισε από τα πραγματικά του προβλήματα, ότι αυτό που λέει το κάνει και να προσεταιριστεί συντηρητικά στρώματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα κοιτούσαν σε άλλες κατευθύνσεις, των δύο νέων κομμάτων. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθεί να συνδυάσει μια ατζέντα που έχει τον νεοοθωμανικό δόγμα και τον κεμαλικό εθνικισμό στην ακραία εποχή του», τόνισε αρχικά ο διεθνολόγος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Αυτό που έχει σημασία είναι η εξωτερική διάσταση που λέει ότι ο Ερντογάν θέλει να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ως το επίκεντρο του σουνιτικού Ισλάμ. Να την κάνει τη νέα Μέκκα των σουνιτών μουσουλμάνων ανά τον κόσμο. Στη ρητορική του είναι σαφές ότι αντιπαραβάλει ένα δικό του σύστημα αξιών με βάση το Ισλαμ και αυτό είναι επικίνδυνο σε σχέση με την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Ρωσία απογοήτευσε με τη θέση της, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λόγω εκλογών, αλλά η Αγιά Σοφιά για κανέναν από αυτούς δεν είναι προτεραιότητα ή λόγος για να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr