ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορικός Αγτζίδης στο «Εκτός Γραμμής» για Ερντογάν: «Μεταλλάσσει τον παραδοσιακό οθωμανισμό ενσωματώνοντας τον ακραίο εθνικισμό»

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιουλίου 2020, 12:44
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ιστορικός ανέλυσε τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου, ύστερα από την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, τονίζοντας ότι θέλει να τη μετατρέψει σε πολιτισμικό τζιχάντ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Σε κομβικό σημείο» βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με τον Βλάση Αγτζίδη, η οποία πραγματοποιεί μια «κοσμογονική διεργασία» αλλαγής, «καθόλου ελπιδοφόρα» για την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την Τουρκία. Η συγκεκριμένη πράξη με τη Αγιά Σοφιά και ο Ερντογάν είναι συμβολικά πρόσωπα που αναδεικνύουν μια κοσμογονική διεργασία που γίνεται στο υπόγειο. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα για την Ελλάδα. Είναι μια μοναδική παράδοξη σύνθεση ενός πολιτικού, εξτρεμιστικού Ισλάμ, με την πιο ακραία τάση των παλιών κεμαλιστών εθνικιστών. Μια τέτοια σύνθεση όπου ο παραδοσιακός οθωμανισμός και το Ισλαμ, μεταλλάσσεται, ενσωματώνοντας τον ακραίο εθνικισμό. Η ακροδεξιά του κεμαλισμού», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Ο Ερντογάν, εκφράζοντας ακριβώς το πολιτικό ισλάμ, δηλαδή την αντίληψη ενός συνεχούς τζιχάντ. Θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε πολιτισμικό τζιχάντ. Το τζιχάντ είναι ο κλασσικός ιερός πόλεμος των μουσουλμάνων που κι αυτό έχει δύο εκδοχές. Τη φιλελεύθερη, δηλαδή των εσωτερικό αγώνα για την τελείωση και έχει και την παραδοσιακή εκδοχή, που σημαίνει επέκταση του Ισλάμ δια του ξίφους. Χρησιμοποιώντας σχήματα του μεσαίωνα, ο Ερντογάν, προσπαθεί να συγκροτήσει τον τουρκικό 21ο αιώνα».