current views are: 9

15 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση04:01

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η «έκρηξη» των κρουσμάτων – Προς επαναφορά η μάσκα σε κλειστούς χώρους – Ανοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία

Πού αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Ανοίγουν» οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δημοσίευση 04:01’

Πού αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Ανοίγουν» οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο κορωνοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας και τρέφεται από φαινόμενα χαλάρωσης και συνωστισμού προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, με φόντο τη συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες, την ώρα που η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγείται την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Με τα «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση να είναι πολλά, ήδη αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι μεγάλες συναθροίσεις του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλες από τα πανηγύρια, καθώς όσα πανηγύρια έλαβαν χώρα μέχρι και την περασμένη Κυριακή αποτέλεσαν υγειονομικές βόμβες. Ιδια εικόνα, με πολίτες να μην τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροαστασίας, παρατηρείται και σε αρκετά μπαρ, beach bar, ταβέρνες και γενικότερα σε χώρους εστίασης, ενώ η κατάσταση είναι οριακή και στις παραλίες

Ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων – Πού οφείλεται

Χθες, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 34 αφορούσαν τουρίστες. Πιο αναλυτικά, από τα 58 νέα κρούσματα, τα 28 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, έξι εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκηςτρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δυο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίαςένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνηςένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής

Έτσι, όπως προκύπτει και από τα χθεσινά στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Την ίδια ώρα, αυξάνονται επικίνδυνα και τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός έχει διασπαρεί στην κοινότητα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.883 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76.9% άνδρες, 12 ήταν οι διασωληνωμένοι τη Δευτέρα), ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 193, καθώς το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους

Με φόντο αυτές τις εικόνες χαλάρωσης, αλλά και τη σημαντική αύξηση τόσο των εγχώριων όσο και των εισαγόμενων κρουσμάτων, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σε σύσκεψη που είχε την Τρίτη αποφάσισε να εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Ενισχύονται οι έλεγχοι στον Προμαχώνα – «Ανοίγουν» οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία

Με την κίνηση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα να παραμένει αηξημένη και την πανδημία στις βαλκανικές χώρες να είναι σε έξαρση, αυστηροποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι για όσους δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα έγγραφα για τον κορωνοϊό.

Έτσι, όσοι προσέρχονται εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση από πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας τους, το οποίο να αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.  Πέρα βέβαια από το πιστοποιητικό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μαζί τους και τον κωδικό της ειδικής φόρμας που συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο τελωνείο του Προμαχώνα εξετάζουν τη γνησιότητα των εγγράφων όπως και της βεβαίωσης για τον κορωνοϊό από το πιστοποιημένο εργαστήριο και εφόσον διαπιστωθεί ότι έγινε εντός των 72 ωρών όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ θα επιτρέπουν τους τουρίστες – επισκέπτες να περάσουν στη χώρα μας.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα και των πτήσεων από Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Χωρίς πανηγύρια έως τέλος Ιουλίου

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε την Τρίτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση όλων των πανηγυριών από τις 13/07/20202 έως και τις 31/07/2020.

Πιο αναλυτικά, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν πέντε υπουργοί αναφέρεται ότι απαγορεύονται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, τα πανηγύρια μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Ωστόσο, με διευκρίνιση που έγινε από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τονίζεται ότι «Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Με άλλα λόγια δεν απαγορεύονται τα παζάρια.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα 

Τα όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που επικρατεί ανάμεσα στους επιστήμονες. Μιλώντας την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αν και όπως τόνισε, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.

Σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα. «Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού. Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα,  είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα. Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ. Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό; Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί -είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα– έστω και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό είναι επικίνδυνο. Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή; Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα. Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στα καταστήματα εστίασης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε φοράνε τις μάσκες. 

Στο θέμα των εκκλησιών, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι «δεν συζητήσαμε για τις εκκλησίες, αλλά οι συναντήσεις μας στην Επιτροπή, είναι πλέον καθημερινές, οπότε είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι». 


σχετικα αρθρα