current views are: 9

14 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση18:22

Εγκαίνια για τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο – Τρεις νέοι σταθμοί και έξι στάσεις

Το έργο Κιάτο – Ροδοδάφνη αφορά μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή, υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας, συνολικού μήκους περίπου 71 χιλιομέτρων. Τρεις νέοι σταθμοί και έξι στάσεις.

Δημοσίευση 18:22’

Το έργο Κιάτο – Ροδοδάφνη αφορά μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή, υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας, συνολικού μήκους περίπου 71 χιλιομέτρων. Τρεις νέοι σταθμοί και έξι στάσεις.

Για ένα έργο – σταθμό έκανε λόγο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής στα εγκαίνια της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Αίγιο (Ροδοδάφνη), συνολικού μήκους 71 χιλιομέτρων.

Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ το παρών έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος.

«Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Με τις δικές του θυσίες, με τους δικούς του κόπους και για το δικό του μέλλον γίνονται πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αυτό ξεκίνησε το 2006 και μετά από 14 χρόνια, διαφορετικές συμβάσεις και πολλά προβλήματα, έφτασε επιτέλους στην ολοκλήρωσή του.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο, ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις, που δημιουργούσαν μεγάλο κίνδυνο για την επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας. Για αυτό το λόγο αποτέλεσε και μία από τις πρώτες προτεραιότητες που έβαλε μαζί με τη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες, ήδη πριν το τέλος του 2019 το φυσικό αντικείμενο του έργου είχε περατωθεί και απέμεναν για τη λειτουργία του οι αναγκαίες τελικές δοκιμές, οι οποίες θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου και η γραμμή θα είχε δοθεί σε λειτουργία πριν το Πάσχα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Το σημαντικό είναι ότι ένα έργο που είχε πάρει επικίνδυνη τροπή, τελικά ολοκληρώθηκε αισίως. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής διόρθωσης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που υπολείπονταν μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων, το οποίο τηρήθηκε απολύτως.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι το έργο αυτό, είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρις στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια, στην ακόμα πιο καθοριστική περίοδο για την κατασκευή του, από το ΕΣΠΑ.

Τρεις νέοι σταθμοί και έξι στάσεις

Το έργο Κιάτο – Ροδοδάφνη αφορά μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή, υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας, συνολικού μήκους περίπου 71 χιλιομέτρων.

Εξυπηρετεί τρεις νέους, σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς: Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου, και έξι στάσεις: Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.

Έχει 6 σήραγγες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και 8 σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων, 13 cut & cover, 18 σιδηροδρομικές γέφυρες και 60 ανισόπεδες διαβάσεις. Διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, που εκτός των άλλων εξασφαλίζουν και τη λειτουργία της γραμμής με απόλυτη ασφάλεια για όλους. Λίγα λόγια αλλά πολλή δουλειά.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην πολιτική, υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς ως προς την αντιμετώπιση των έργων υποδομής. Ο ένας, είναι ο δρόμος των μεγάλων υποσχέσεων, των δήθεν εύκολων λύσεων και των εφέ χωρίς αντίκρισμα. Είναι ο δρόμος αυτών, που μπορεί για παράδειγμα στην Πάτρα να υπόσχονται λύσεις, που ξέρουν πως είναι ανέφικτες χωρίς να κάνουν τίποτα για να τις υλοποιήσουν, ή στη Θεσσαλονίκη να φτάνουν στο σημείο να εγκαινιάζουν όχι μετρό αλλά μουσαμάδες… Ο άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος, που έχει λίγα λόγια, αλλά πολλή δουλειά. Που αντιμετωπίζει τα έργα υποδομών, όχι ως πεδίο λαϊκισμού, όχι ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων. Αλλά ως εργαλεία προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας. Αυτόν τον δεύτερο δρόμο προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά εδώ και ένα χρόνο, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα για τον πολίτη. Αποτελέσματα χειροπιαστά, έργα που ο πολίτης τα ζει και βελτιώνει την καθημερινότητά του».


σχετικα αρθρα