current views are: 11

15 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση07:04

Πανελλαδικές 2020: Πτώση των βάσεων δείχνουν τα στατιστικά – Ποιες σχολές θα κάνουν «βουτιά»

Τι δείχνουν τα στατιστικά κλιμάκωσης των μορίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τις φετινές βάσεις. Τι λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.
 

Δημοσίευση 07:04’

Τι δείχνουν τα στατιστικά κλιμάκωσης των μορίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τις φετινές βάσεις. Τι λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.
 

Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται φέτος, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρονται στην κλιμάκωση των μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Η πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα είναι ιστορική», σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.

Για τις νομικές σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων, «μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή», όπως τόνισε ο κ. Χατζητέγας. Για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, όπως είπε, «είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις». «Γενικά, στο 1ο πεδίο, όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση», συμπλήρωσε. Επίσης, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου – Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής – η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα.

Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134. «Παρατηρήθηκε φέτος μία “αποψίλωση” στον αριθμό των αρίστων. Και οι υποψήφιοι με μόρια άνω των 18.000 είναι μετρημένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των βάσεων, κάτι που θα επιτρέψει και την καλύτερη διαβάθμιση των υποψηφίων στις σχολές», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.

Αντίθετα σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής, , φαίνεται ότι η εικόνα θα ισορροπήσει με αυξομειώσεις των βάσεων.

Συνολικά, τη χρονιά του κορωνοϊού για τις εξετάσεις στα ΑΕΙ φαίνεται ότι χαρακτήρισαν τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας καθώς η εκπαιδευτική προετοιμασία των νέων σε σχολεία ή φροντιστήρια ήταν περιορισμένη. Ετσι, 47% των υποψηφίων έγραψαν φέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία, με ένα βιβλίο προς μελέτη 200 σελίδων και περιορισμένη κατά πολύ την εξεταστέα ύλη του.

Πολλά χαμηλόβαθμα γραπτά καταγράφθηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία και το οποίο φέτος δυσκόλεψε τους υποψηφίους με την ιδιαίτερη μορφή του. Μάθημα-ρυθμιστής σε κάθε περίπτωση για τις ιατρικές σχολές υπήρξε η Βιολογία που περιόρισε τους αρίστους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για τις ιατρικές σχολές.

Όπως αναφέρει στα ΝΕΑ ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης, ανά επιστημονικό πεδίο τα νέα δεδομένα είναι τα παρακάτω:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα τμήματα του πεδίου. Την κίνηση αυτή φαίνεται ότι «κλειδώνει» η βαθμολόγηση και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση βάσεων μεγαλύτερη σε σχολές από 15.000 μόρια και κάτω. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψήφιους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις επίσης. Αναμένεται πτώση σε όλες τις σχολές πάνω από τα 16.000 μόρια. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλες τις περιζήτητες του πεδίου, ενώ μπορεί να δούμε και ιατρική σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων είναι η Δευτέρα 20 Ιουλίου, τα μεσάνυκτα. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας, μετά και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η προσοχή με την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όπως υπογράμμισε, καλό είναι οι υποψήφιοι να μη λάβουν υπ’ όψιν τις περυσινές βάσεις και να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους τις σχολές που επιθυμούν, χωρίς να αποκλείσουν καμία, που πέρυσι είχε υψηλότερη βάση από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.