current views are: 7

31 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση03:57

Κορωνοϊός: Η άνοδος των κρουσμάτων φέρνει στο προσκήνιο νέα μέτρα – Έχουν το «ελεύθερο» οι λοιμωξιολόγοι – Στο τραπέζι το πλαφόν στα κλαμπ

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας προβληματίζει αλλά κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν να δουν την επίδραση της γενικευμένης χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Στο τραπέζι και νέα μέτρα αν απαιτηθεί.

Δημοσίευση 03:57’

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας προβληματίζει αλλά κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν να δουν την επίδραση της γενικευμένης χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Στο τραπέζι και νέα μέτρα αν απαιτηθεί.

Η καμπύλη της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες μέρες και μπορεί τα εισαγόμενα κρούσματα να έχουν περιοριστεί, ωστόσο τα εγχώρια έχουν τριπλασιαστεί και εμφανίζονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, τη στιγμή που οι Αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν τα φαινόμενα των… μυστικών πάρτι στη Μύκονο.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και μπορεί τα πρώτα μηνύματα να ήταν αισιόδοξα, όμως τα νούμερα από τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα του Ιουλίου κυμάνθηκαν στο 20-25% του περσινού Ιουλίου, όπως αποκάλυψε το NEWPOST. Όσον αφορά στον Αύγουστο, τα έσοδα αναμένεται να είναι λίγο καλύτερα αλλά είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις δεδομένου ότι προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να ανακόψουν τουριστικά ρεύματα.

Στη κυβέρνηση μέχρι πρότινος υπήρχε η σκέψη για αύξηση της πληρότητας των πλοίων, καθώς παρατηρείται μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. «Έχουν φτάσει στα όριά τους οι ακτοπλοϊκές, όμως η Επιτροπή είναι αυστηρή», σχολίασε στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Νέα αύξηση κρουσμάτων

Την Πέμπτη σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν ακόμα 65 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 17 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας, και ακόμη 17 αφορούν σε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως σε έλεγχο. Εξ αυτών τα 16 αφορούν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, 11 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, επτά στη Θεσσαλονίκη, από τρία σε Κέρκυρα και Καβάλα, από δύο σε Αχαΐα και Ξάνθη και από ένα σε Βοιωτία, Κοζάνη και Μαγνησία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. το 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 204 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο τελευταίος θάνατος από κορωνοϊό καταγράφηκε στη χώρα μας την Τρίτη. Πρόκειται για ιερέα από τη Μορσίνη στην Ξάνθη, ηλικίας 63 ετών, σύμφωνα με το xantinea.gr, ο οποίος μετά από πολυήμερη παραμονή στο Πανεπιστήμιο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, υπέκυψε την Τρίτη. Ο 63χρονος φέρεται ότι αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα.

«Ναι» σε νέα μέτρα αν το ζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει θορυβήσει ειδικούς και κυβέρνηση. Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη, όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε, δε, ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τοπικά lockdown, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά είναι μέσα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού. Αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο μας και λαμβάνουμε όποιο μέτρο απαιτείται έχοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών για να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό και να προστατέψουμε την κοινότητα από τον κορωνοϊό».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία όπως είπε οφείλονται σε «απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης» και συμπλήρωσε ότι μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. «Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ. Επιπλέον, αποφάσισε την επέκταση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους.  Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο.Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Πηγή ανησυχίας τα πριβέ κορωνο-πάρτι – Εντατικοί έλεγχοι

Πρόκειται για παράνομα πάρτι που διοργανώνουν ειδικές ομάδες από την Ίμπιζα, που έχουν μετακομίσει στο νησί των ανέμων γι’ αυτόν τον λόγο. Τα πάρτι γίνονται σε πολυτελείς κατοικίες, που νοικιάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό, και εκτιμάται ότι συμμετέχουν από 500 έως 1.000 άτομα, ενδεχομένως και περισσότερα κάποιες φορές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε  ο ΣΚΑΪ, τα καλέσματα γίνονται με τον εντοπισμό στίγματος στο κινητό τηλέφωνο πολιτών και εν συνεχεία αποστέλλονται οι προσκλήσεις μέσω Facebook ή Instagram. Το αντίτιμο της εισόδου, δε, κυμαίνεται από 150- 1000 ευρώ, χρήματα τα οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές, διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σημειώνεται πως ανάλογα πάρτι γίνονταν και παλαιότερα, ωστόσο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό. Μάλιστα, καθώς η πανδημία έκανε δυσκολότερη την ενοικίαση τέτοιων κατοικιών, οι διοργανωτές βρήκαν όπως φαίνεται την ευκαιρία να τις νοικιάσουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί όλο και περισσότερα τέτοια πάρτι.

Πρώτη σύλληψη στη Μύκονο

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο «νησί των ανέμων» και την εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα συναθροίσεων σε ιδιωτικά πάρτι, έγινε η πρώτη σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη διαχειριστή βίλας που διοργάνωσε πάρτι, ενώ είχε προηγηθεί επώνυμη καταγγελία ατόμου που ενημέρωσε για ύπαρξη συνωστισμού στη συγκεκριμένη βίλα. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και προχώρησαν στη σύλληψη του διαχειριστή της οικίας (και) με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ησυχίας. Χθες, οι Αρχές πραγματοποίησαν συνολικά σε 15 ελέγχους σε beach bar και κέντρα διασκέδασης του νησιού, ωστόσο δεν προέκυψε άλλη παραβίαση των υγιεινομικών μέτρων.

Στο τραπέζι το πλαφόν στα κλαμπ

Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, έθεσε ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά πως «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους». 


σχετικα αρθρα