ΕΛΛΑΔΑ

Χωροταξικό νομοσχέδιο: «Φρένο» για 1,5 χρόνο στην τουριστική οικοδομή σε Μύκονο και Σαντορίνη

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2020, 08:42
Χωροταξικό νομοσχέδιο: «Φρένο» για 1,5 χρόνο στην τουριστική οικοδομή σε Μύκονο και Σαντορίνη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση.

Μέτρα πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αλλά και την διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων με ξεκάθαρους κανόνες, σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μία από τις διατάξεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή που αφορά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα τουριστικά καταλύματα –εκτός των οικισμών- μέχρι την έγκριση πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή για ένα διάστημα περίπου ενάμιση έτους. Στόχος είναι να μπει ένα φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα αυτών των κορεσμένων περιοχών μέχρι να μπουν ξεκάθαροι κανόνες συμβατοί με τη φέρουσα ικανότητα. Οι κανόνες αυτοί θα μπουν με ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τα δύο νησιά, που ανατίθενται στο άμεσο μέλλον από το ΥΠΕΝ.

Δειτε αναλυτικά το νέο νομοσχέδιο

Αναλυτικά η διάταξη

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση με την ειδική χρήση (15) Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδοµής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου II του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α' 114) σε περιοχές εκτός σχεδίου στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 8 του ν. 4495/2017. Η ισχύς της αναστολής της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ένα (1) ακόμη έτος.