ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα σχολεία - Πότε θα ληφθεί απόφαση για τις μάσκες

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2020, 11:03
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα σχολεία - Πότε θα ληφθεί απόφαση για τις μάσκες
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Για κάθε σενάριο ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που θα είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σκέψεις για χρήση μάσκας.

«Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Αυτή τη στιγμή τα δύο επικρατέστερα είναι είτε η κανονική λειτουργία, δηλαδή οι τάξεις των σχολείων όπως τις ξέραμε με αυξημένα προφανώς μέτρα, τα οποία θα οριστούν από την ειδική επιτροπή είτε εκ περιτροπής, το οποίο είχαμε δοκιμάσει. Πρέπει να σας πω ότι οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, η αποτίμηση δεδομένων είναι τωρινή, άρα αναμένουμε μερικές ημέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία για να μας πουν με βεβαιότητα για να μας πουν ποια είναι η πιο ασφαλής μέθοδος. η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη  στον Real fm 97,8.

«Με πρωτοβουλία του κ. Θεοδωρικάκου λύθηκε το θέμα των καθαριστριών, υπήρχε ένα διττό καθεστώς. Οι δήμοι μπορούν να κάνουν τις συμβάσεις πλέον, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που είναι αυξημένες» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να καλύψει όλες τις ανάγκες».

«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για τεστ στα σχολεία, αυτό για το οποίο έχει γίνει συζήτηση είναι πιθανότητα η χρήση της μάσκας, αυτό όμως περιμένουμε να μας το υποδείξει η επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων», πρόσθεσε.

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων το Φθινόπωρο μίλησε πρόσφατα η υπουργός, Νίκη Κεραμέως στο MEGA. Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη εναλλακτική είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας.

Όπως είπε η υπουργός: «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς». Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων. «Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι' αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.ωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με το πώς μεταχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση. Ωστόσο επεσήμανε πως: «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο ιός θα είναι κοντά μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».