current views are: 12

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση12:13

Ένα βράδυ με άρωμα Αιγαίου, χωρίς να είσαι σε νησί!

Μέχρι τις 14 Αυγούστου μπορείτε να απολαύσετε στο μπαλκόνι σας διαλεχτά είδη από σπουδαία νησιά της χώρας μας όπως οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Θάσος, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ίος, η Νάξος, η Τήνος, η Κως και η Σύρος.

 

Δημοσίευση 12:13’

Μέχρι τις 14 Αυγούστου μπορείτε να απολαύσετε στο μπαλκόνι σας διαλεχτά είδη από σπουδαία νησιά της χώρας μας όπως οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Θάσος, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ίος, η Νάξος, η Τήνος, η Κως και η Σύρος.

 

Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορώ να δω το φαγητό ξέχωρα από τις αναμνήσεις που μου προσφέρει. Ναι, και εγώ – όπως και όλοι μας – θα απολαύσω ένα «περίτεχνο» πιάτο που μέσα σε ελάχιστο χώρο συμπυκνώνει περίπλοκες τεχνικές, υφές, πολύωρη προετοιμασία και την πολυετή εμπειρία ενός σεφ που έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μέσα σε καυτές κουζίνες. Εξίσου, όμως, θα απολαύσω και κάτι πιο «απλό» μα όχι λιγότερο σπουδαίο. Όπως ένα τυρί από τις Κυκλάδες που σε κάθε του μπουκιά νιώθεις τον κόπο και την αγωνία του παραγωγού, ένα κρασί από το Βορειανατολικό Αιγαίο που μόλις «ελευθερώσει» τα πρώτα αρώματά του θα σε προκαλέσει να φανταστείς τον αμπελώνα από τον οποίο προήλθε, ένα αυθεντικό μέλι ή ένα γλυκό του κουταλιού που μέσα του περικλείει τις πιο τρυφερές ιστορίες της πατρίδας μας. Γιατί όπως και να το κάνουμε, τίποτα δεν με χορταίνει περισσότερο από τις μοναδικές Γεύσεις Ελλάδας και τις ιστορίες που «γεννά» ένα τραπέζι με φίλους, τις ιστορίες του τόπου μας.

Σαν αυτό το τραπέζι που ετοιμάζω τώρα για να τους υποδεχτώ στο μπαλκόνι μου, λίγο πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Δεν είναι από εκείνα τα τραπέζια που θα χρειαστεί να κλειστείς για μια ολόκληρη μέρα στην κουζίνα. Είναι από αυτά που κάποιος θα σε πάρει ένα τηλέφωνο το απογευματάκι, θα σου πει ότι θα περάσει το βράδυ και χωρίς να το καταλάβεις, ετοιμάζεις μια πιατέλα με νόστιμα ελληνικά εδέσματα για πέντε.

Για μένα, η προετοιμασία είναι μια μικρή ιεροτελεστία. Κάθε προϊόν που θα επιλέξω αποτελεί και μια ιδανική αφορμή ώστε μέσω των «Γεύσεων Ελλάδας» της ΑΒ Βασιλόπουλος να ανατρέξω σε μερικές από τις πιο ευχάριστες και ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου. Ας πούμε, καθώς κόβω μερικά κομμάτια από το αγαπημένο μου τυρί, το Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ Υψιπέδων, δεν γίνεται να μην θυμηθώ τις εκδρομές μου στην Αγιασσό και το Φιλώτι. Και στην πρώτη μπουκιά που κλέβω, αφού νιώσω αυτή τη χαρακτηριστική αψάδα, δεν γίνεται παρά να μου έρθει αμέσως στο μυαλό εκείνη η φορά που μου το είχαν σερβίρει με φρέσκο σύκο σε μια ταβέρνα κοντά στο Αλυκό.

Δίπλα στο Αρσενικό, συμπληρώνω και μερικά γενναιόδωρα κομμάτια από το Κεφαλοτύρι Αιγαίου 24μηνης ωρίμασης, που παρασκευάζεται στην Ίο. Με την Ίο δεν γίνεται να μην είσαι γενναιόδωρος, όταν η ίδια σου έχει προσφέρει απλόχερα όχι μόνο τις πρώτες ύλες της, αλλά αυτό το εκτυφλωτικό και καθηλωτικό της φως. Αν βρεθείς ποτέ μόνος σου σε αυτήν την ατελείωτη ακτή στο Μαγγανάρι, τότε μάλλον θα έχεις κρυφοκοιτάξει πώς μπορεί να μοιάζει ο παράδεισος.

Και καθώς η πιατέλα συνεχίζει να γεμίζει με μοναδικά προϊόντα, κάπως έτσι συνεχίζει να γεμίζει και το μυαλό μου με αναμνήσεις… Σε μια γωνία, λοιπόν, προσθέτω και λίγο βραβευμένο μέλι Θάσου από τη σειρά «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη», γιατί πάντα οι έντονοι συνδυασμοί θα γεννήσουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όπως τότε που ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη για Θάσο και σταματήσαμε για ψάρι στη Βόλβη και εκείνος ο χαμογελαστός εστιάτορας μας κέρασε για επιδόρπιο ένα συγκλονιστικό γιαούρτι με μέλι από το νησί. Τόσο απλό, μα τόσο μεστό στη γεύση.

Σαν εκείνο το απλό, παραδοσιακό κολατσιό που τρώγαμε τότε στα Κύθηρα… Τυρί, φρέσκια ντομάτα και παξιμάδι. Αυτό ήταν το κολατσιό μας στα διαλείμματα, την εποχή που βρέθηκα ως φοιτητής Αρχαιολογίας στο νησί, συμμετέχοντας στις ανασκαφές στα Αντικύθηρα. Ένα πιάτο απλό, που σε οδηγούσε κατευθείαν στις ρίζες σου, στην ουσία της πρώτης ύλης με τον ίδιο τρόπο που τα αρχαιολογικά μας εργαλεία μας έφερναν πιο κοντά στις ρίζες της ιστορίας της Ελλάδας. Από τότε τα Παξιμάδια Λαδιού Κυθήρων από τη σειρά «Η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη» με συντροφεύουν καθημερινά.

Αναμνήσεις, μυρωδιές, γευστικά ταξίδια, παραδοσιακές νοστιμιές και μπουκιές γεμάτες αγάπη από τους παραγωγούς του τόπου μας. Αυτές είναι οι Γεύσεις Ελλάδας της ΑΒ Βασιλόπουλος, που μπορούμε όλοι μας να τις απολαύσουμε έως τις 14 Αυγούστου. «Θησαυροί» της Ελλάδας που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας για να γεμίσουν τις πιατέλες μας, να φέρουν σπίτι μας το Αιγαίο και να μας χαρίσουν άλλη μια αξέχαστη εμπειρία με τους φίλους μας,  μεταφέροντάς μας νοερά σε εκείνο το νησί που θα είναι πάντα στην καρδιά μας!


σχετικα αρθρα