ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα και επανεμφάνιση Τσιόδρα – Καθηγητής Γώγος: Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2020, 16:04
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα και επανεμφάνιση Τσιόδρα – Καθηγητής Γώγος: Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση
Photo: INTIME
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά την τελευταία κοινή ενημέρωση από τους Τσιόδρα - Χαρδαλιά, ο δεύτερος είχε πει: «Η νέα φάση της προσπάθειάς μας, σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς μόνο χτες καταγράφηκαν 77 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 28 στην Αττική. Λοιμωξιολόγοι και υπουργοί έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα σενάρια, και μπορεί σε πρώτη φάση να τηρείται στάση αναμονής ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί [και ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το Νίκο Χαρδαλιά], ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και νέες αποφάσεις σε περίπτωση που η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι και η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά θα προχωρήσουν σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στις 18:00. Προς ώρας είναι άγνωστο το εάν ο κ. Τσιόδρας θα εμφανίζεται κάθε ημέρα την ίδια ώρα όπως συνέβαινε την περίοδο της καραντίνας.  

κατά την τελευταία κοινή ενημέρωση από τους Τσιόδρα - Χαρδαλιά, ο δεύτερος είχε πει: «Η νέα φάση της προσπάθειάς μας, σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη».

Καθηγητής Γώγος: «Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση»

Τις ανησυχίες των επιστημόνων επιβεβαίωσε και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, τόνισε πως «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση». «Στις πανδημίες το βασικό είναι ο κόσμος να αποδεχθεί την ανάγκη των μέτρων. Αυτό δεν υπήρξε, υπήρξε μεγάλη χαλάρωση» υποστήριξε ο κ. Γώγος, εκτιμώντας πως «αυτό δυστυχώς οδήγησε σε μια έξαρση της νόσου». Στον αντίποδα, «ευτυχώς ελέγχθηκε η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό» τόνισε ο Καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι «η λήψη μέτρων, όπως μάσκα παντού, τήρηση των αποστάσεων και ζητήματα υγιεινής, ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων μπορεί εύκολα εντός 15 ημερών να οδηγήσει σε έλεγχο της κατάστασης».

«Διαφορετικά η πανδημία θα πολλαπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Γώγος και εκτίμησε ότι «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση από αρχής του καλοκαιριού». «Υπάρχει κινητικότητα, ο κόσμος κινείται» σημείωσε ο Καθηγητής, αξιολογώντας ως «κακή» την περίοδο αυτή και προτάσσοντας να υπάρξει «προστασία όλου του πληθυσμού κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Επιπλέον, «όσο και να προσπαθήσουν οι μεγάλοι και ευάλωτοι να κλειστούν στα σπίτια τους» πρέπει να πεισθούν οι νέοι να τους προστατέψουν σημείωσε ο κ. Γώγος, ενώ υπενθύμισε ότι «γίνονται πάρα πολλά τεστ», αλλά οι νέοι άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί. Ερωτηθείς για τυχόν μετάδοση της νόσου από τις μονάδες των κλιματιστικών, «είναι μια εστία» τόνισε ο καθηγητής και επέστησε την προσοχή στις «αποστάσεις που είναι μικρές μέσα σε κλειστούς χώρους».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, «θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια» γνωστοποίησε ο κ. Γώγος και συνέστησε να μην «γίνονται αυτές οι μεγάλες δεξιώσεις σε περίοδο πανδημίας», με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα σε γάμους. Ο καθηγητής χαρακτήρισε ακόμη «αναγκαίο» να κάνουν το εμβόλιο γρίπης «όλοι οι ευάλωτοι και όλοι οι υγειονομικοί φέτος» και υπογράμμισε την ανάγκη «να μπλοκάρουμε τη γρίπη από τη διασπορά στα νοσοκομεία».

Αναγκαίος ο Τσιόδρας

«Οτιδήποτε είναι για το καλό της ενημέρωσης και το καλό του κόσμου είναι απολύτως αποδεκτό, μην σας πω και αναγκαίο. Νομίζω ότι η παρουσία του κ. Τσιόδρα, αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, με την επιρροή που έχει στον κόσμο, που φαίνεται να έχει επίδραση, είναι και αποτελεσματικός και ο τρόπος που μιλάει και η επαφή του με τους υπόλοιπους, νομίζω ότι θα είναι χρήσιμη σε αυτή τη φάση» σχολίασε ο κ. Γώγος με αφορμή την επιστροφή του κ. Τσιόδρα στην καθημερινή ενημέρωση, καταλήγοντας ότι «στην πανδημία η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα».

Λαζανάς: «Μας ανησυχεί ο Αύγουστος»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, για αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Κόκκινος» συναγερμός για την Αττική

Η τελευταία καταμέτρηση του ΕΟΔΥ για τη Δευτέρα έδωσε 77 νέους ασθενείς από Covid-19, εκ των οποίων οι 10 είναι από άλλες χώρες, ενώ οι 28 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών υπολογίζεται πλέον στα 45 έτη, γεγονός που δείχνει ότι τα νέα κρούσματα αφορούν νέους σε ηλικία ανθρώπους, με τα φαινόμενα χαλάρωσης να είναι εμφανή, τόσο από τα πάρτι στα νησιά, όσο και από τον συνωστισμό σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα «εισαγόμενα» [σε πύλες ελέγχου και από τεστ όπου οι τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως], ενώ καταγράφηκαν ακόμα:

 • εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • εννιά (9) στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
 • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
 • επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
 • τέσσερα (4) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
 • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
 • τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
 • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
 • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.