ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – «Κόκκινο» καμπανάκι Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα – Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2020, 18:35
Κορωνοϊός – «Κόκκινο» καμπανάκι Τσιόδρα: Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα – Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο καθηγητής τόνισε ότι ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και πως είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε μικρότερες ηλικίες.

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας με φόντο την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε 121. Ο καθηγητής τόνισε ότι ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και πως είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε μικρότερες ηλικίες.

«Πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι το R είναι κοντά στο ένα και αυτό σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει κι άλλο ένα. Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως προχώρησε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, κατ΄ εξαίρεση. Μετέφερε την ανησυχία της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική κατάσταση. «Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα», γεγονός που οφείλεται «στην αύξηση των τεστ, αλλά και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού». Επίσης ως λόγο ανέφερε και τον «συγχρωτισμό σε διάφορα κλειστά μέρη», και έφερε ως παραδείγματα, γάμους, μπαρ, και βιομηχανίες. Ανακοίνωσε πως στο γάμο της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 45 κρούσματα και στην Αλεξανδρούπολη 22.

Χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. «Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των νοσηλειών, αλλά θέλει εγρήγορση και προσοχή απ’ όλους μας».

Μήνυμα τήρησης των μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής, έστειλε μήνυμα τήρησης των μέτρων. «Οποιαδήποτε επιστημονική συμβουλή,  σύσταση η υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν αντιληφθούμε πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους που μπορεί να νοσηλευθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε το φάσμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων του ιού».

Για τη χρήση μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η χρήση μάσκας δεν είναι το μόνο μέτρο - η διατήρηση απόστασης είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη χρήση της μάσκας καθώς και ο χρόνος στον οποίο θα παραμείνει κάποιος σε κλειστό χώρο». «Οι υπολογισμοί μας γίνονται με βάση προηγούμενα δεδομένα, κοιτάμε πάντα αναδρομικά τα νούμερα για να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της νόσου- σήμερα κρούουμε το κόκκινο καμπανάκι», είπε επίσης.