current views are: 8

5 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση04:02

Κορωνοϊός: Γιατί εκτινάχθηκαν τα κρούσματα – Τι είπε ο Τσιόδρας – Στο «κόκκινο» ξανά Αττική και Θεσσαλονίκη – Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Δημοσίευση 04:02’

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κατά την έκτακτη ενημέρωση χθες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, σημειώνοντας πως χθες τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας.

Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας ενώ εξήγησε για ποιους λόγους τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι λόγοι είναι οι εξής:

  • ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδα μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων
  • η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ
  • η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την  εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταw αλλά και το ότι  πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

«Πρέπει να ρίξουμε τον δείκτη R κάτω από το 1» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι το R είναι κοντά στο ένα και αυτό σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει κι άλλο ένα. Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίηση επίσης ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Νέα μέτρα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αν και προς ώρας, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα για επιστροφή του SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις. Επίσης ο ίδιος και ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκαν κατηγορηματικά ενάντια στην επιβολή νέου lockdown.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:  

  • Απαγορεύεται από σήμερα η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο.
  • Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε 7ημερη κατ’ οίκον απομόνωση.
  • Παρατείνεται το όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.
  • Το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα διασκέδασης θα ορίζονται με βάση την περιοχή.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ νοσοκομεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.
  • Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα εργοστάσια τροφίμων, εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο σήμερα, ο πρωθυπουργός κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη [γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα] που θα έχει με τον Βασίλη Κικίλια, το Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, να στείλει μήνυμα αφύπνισης προς τους πολίτες και αυστηρής τήρησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Η πορεία διασποράς – Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι ανακοινώσεις του Σ. Τσιόδρα και τα νέα μέτρα, έρχονται στον απόηχο της εκτόξευσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στα 121, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο «κόκκινο».Επίσης δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, ενώ 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

  • 5 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 7 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 26 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
  • 8 κρούσματα στη Χαλκιδικήπέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
  • 8 κρούσματα στη Λάρισα,
  • 7 κρούσματα στην Κέρκυρα,
  • 2 κρούσματα στην Ημαθία,
  • 1 κρούσμα στην Καβάλα,
  • 2 κρούσματα στις Σέρρες,
  • 1 κρούσμα στην Αρκαδία,
  • 1 κρούσμα στην Αχαΐα,
  • 1 κρούσμα στη Δράμα,
  • 1 κρούσμα στον Έβρο,
  • 1 κρούσμα στην Εύβοια,
  • 1 κρούσμα στην Κοζάνη,
  • 1 κρούσμα στην Πέλλα,
  • 1 κρούσμα στη Χίο.

Δείτε αναλυτικά την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας

Καθηγητής Γώγος: «Μπαίνουμε στη χειρότερη φάση»

Τις ανησυχίες των επιστημόνων επιβεβαίωσε και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, τόνισε πως «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση». «Στις πανδημίες το βασικό είναι ο κόσμος να αποδεχθεί την ανάγκη των μέτρων. Αυτό δεν υπήρξε, υπήρξε μεγάλη χαλάρωση» υποστήριξε ο κ. Γώγος, εκτιμώντας πως «αυτό δυστυχώς οδήγησε σε μια έξαρση της νόσου». Στον αντίποδα, «ευτυχώς ελέγχθηκε η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό» τόνισε ο Καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι «η λήψη μέτρων, όπως μάσκα παντού, τήρηση των αποστάσεων και ζητήματα υγιεινής, ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων μπορεί εύκολα εντός 15 ημερών να οδηγήσει σε έλεγχο της κατάστασης».

«Διαφορετικά η πανδημία θα πολλαπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Γώγος και εκτίμησε ότι «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση από αρχής του καλοκαιριού». «Υπάρχει κινητικότητα, ο κόσμος κινείται» σημείωσε ο Καθηγητής, αξιολογώντας ως «κακή» την περίοδο αυτή και προτάσσοντας να υπάρξει «προστασία όλου του πληθυσμού κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Επιπλέον, «όσο και να προσπαθήσουν οι μεγάλοι και ευάλωτοι να κλειστούν στα σπίτια τους» πρέπει να πεισθούν οι νέοι να τους προστατέψουν σημείωσε ο κ. Γώγος, ενώ υπενθύμισε ότι «γίνονται πάρα πολλά τεστ», αλλά οι νέοι άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί. Ερωτηθείς για τυχόν μετάδοση της νόσου από τις μονάδες των κλιματιστικών, «είναι μια εστία» τόνισε ο καθηγητής και επέστησε την προσοχή στις «αποστάσεις που είναι μικρές μέσα σε κλειστούς χώρους».

Λαζανάς: «Μας ανησυχεί ο Αύγουστος»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά, ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνησης για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, για αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.


σχετικα αρθρα