ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κίνδυνος να μετατραπούν γάμοι και βαφτίσεις σε υγειονομικές βόμβες – Παράταση του ορίου των 100 καλεσμένων

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2020, 07:27
Κορωνοϊός: Κίνδυνος να μετατραπούν γάμοι και βαφτίσεις σε υγειονομικές βόμβες – Παράταση του ορίου των 100 καλεσμένων
Facebook Twitter Whatsapp

Από την περασμένη Παρασκευή, γίνονται διαρκώς γνωστά περιστατικά με κρούσματα σε γάμους, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί εστίες υπερμετάδοσης σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες καθώς επίσης και στη Χαλκιδική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμό και έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσια, οι οποίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την περασμένη Παρασκευή, γίνονται διαρκώς γνωστά περιστατικά με κρούσματα σε γάμους, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί εστίες υπερμετάδοσης σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες καθώς επίσης και στη Χαλκιδική.

Τσιόδρας: Στα 45 τα κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη

Στα 45 έχει εκτοξευθεί πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που προέκυψαν από τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση. Κατά δήλωση του γαμπρού, οι καλεσμένοι ήταν 150 άτομα, κάτι που σημαίνει πως ήδη το 1/3 των παρευρισκόμενων στο μυστήριο και το γλέντι που ακολούθησε έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό.

Ο γαμπρός μίλησε στην τηλεόραση για το τι συνέβη. Την Τρίτη άρχισε να νιώθει μια αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Την επόμενη μέρα έλαβε μηνύματα και από κάποιους καλεσμένους που είχαν επίσης ύποπτα συμπτώματα. Έπειτα, πήγαν στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και βγήκαν θετικοί. 

«Φοβήθηκα. Οι πρώτοι γιατροί ήταν λίγο καθησυχαστικοί. Οι δεύτεροι γιατροί που με συνάντησαν γιατί αλλάξανε βάρδια λίγο με τρομάξανε είναι η αλήθεια, γιατί είδαν και τα λευκά μου χαμηλά και μου είπαν ‘είσαι ομάδα υψηλού κινδύνου’. Εκεί λίγο φοβήθηκα», σημείωσε. Για το γάμο είπε: «Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος. Ούτε χαιρετισμούς είχαμε στην εκκλησία, ούτε μέσα στο κέντρο περάσαμε από τα τραπέζια. Αν είχαμε τίποτα ήταν δυνατό να κάναμε το γάμο;». Όσον αφορά το ποιος μπορεί να ήταν η «πηγή» του ιού ο γαμπρός είπε: «Το μυαλό μου δεν πάει πουθενά. Κανένας δεν ήταν άρρωστος, δεν ένιωθε άρρωστος».

Στα 22 τα κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη

Ακόμα 13 άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία παρευρέθηκαν στον γάμο στην Αλεξανδρούπολη και κόλλησαν από μία κοπέλα, η οποία αισθάνθηκε αδιαθεσία και επέστρεψε στο σπίτι της, αποφεύγοντας να πάει στο γλέντι που ακολούθησε.

Η νεαρή την Κυριακή πήγε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έδωσε δείγμα για το τεστ Covid-19 και τα αποτελέσματα το απόγευμα βγήκαν θετικά. Ενημέρωσε κάποιους φίλους της και άτομα που βρέθηκαν στον γάμο και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξεταστεί 100 άτομα, εκ των οποίων συνολικά τα 22 νοσούν. Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, όλα ασυμπτωματικά, τα οποία παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανάμεσά τους ο γαμπρός, η νύφη, η κουμπάρα και ένα παιδί 1,5 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου έγινε απολύμανση της εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε ο γάμος, ενώ και οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όπου έγινε το γαμήλιο γλέντι (σε εξωτερικό χώρο), προχώρησαν και αυτοί σε απολύμανση των χώρων του. Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, τεστ για κορωνοϊό σε άτομα που παραβρέθηκαν στο γάμο, πραγματοποιήθηκαν και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, κατά τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ έγινε γνωστό πως πέντε εκ των οκτώ κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη Χαλκιδική, συνδέονται με βάπτιση.

Παράταση του ορίου των 100 καλεσμένων 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ότι παρατείνεται το όριο 100 καλεσμένων στις κοινωνικές εκδηλώσεις έως τα τέλη Αυγούστου.

Τα δικαιώματα όσων ακύρωσαν ή άλλαξαν ημερομηνίες και αριθμούς καλεσμένων

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓ Καταναλωτή, καταναλωτές που :

(α) ακύρωσαν προγραμματισμένη τελετή ή άλλαξαν ημερομηνία ή μείωσαν τον αριθμό των καλεσμένων,

(β) έχουν πληρώσει στην επιχείρηση με βάση το αρχικό συμφωνητικό κάποιο χρηματικό ποσό,

(γ) έχει προκύψει διαφωνία με την επιχείρηση όσον αφορά την τροποποίηση του συμφωνητικού και τυχόν μείωση του τιμήματος ή επιστροφή μέρους της προκαταβολής, και

(δ) η απευθείας διαπραγμάτευσή τους με την επιχείρηση δεν έχει αποδώσει,

διατηρούν την δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού με την προσφυγή στους φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (φορείς ΕΕΔ), που αναφέρονται στο Μητρώο των Φορέων Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν την καταγγελία τους στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, ηλεκτρονικά στο email [email protected], επισυνάπτοντας το σχετικό συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με την επιχείρηση, είτε μέσω της γραμμής 1520.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και θα  παρέμβει σε περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστωθεί τυχόν παράβαση των διατάξεων της καταναλωτικής νομοθεσίας.