ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ερήμωσε ο Πόρος μετά τα έκτακτα μέτρα – Κλειστά μαγαζιά – Ελάχιστος κόσμος – «Ξήλωμα» προς... παραδειγματισμό

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2020, 13:46
Κορωνοϊός: Ερήμωσε ο Πόρος μετά τα έκτακτα μέτρα – Κλειστά μαγαζιά – Ελάχιστος κόσμος – «Ξήλωμα» προς... παραδειγματισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί ο Πόρος, ο οποίος πληρώνει το τίμημα της… χαλαρότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για να διακόψουν τη διασπορά του κορωνοϊού στον Πόρο, σε μια περίοδο που η τουριστική αγορά, ειδικά των νησιών ήλπιζε να βγάλει τουλάχιστον τα σπασμένα της φετινής χρονιάς, μετά την καταστροφική καραντίνα στην οποία επήλθε η χώρα.

Ο Πόρος, με τα τουλάχιστον 30 κρούσματα, τα οποία «κοκκίνισαν» ολόκληρη την Αττική, αποτελεί πλέον το παράδειγμα που δεν πρέπει να μιμηθεί κανένα άλλο μέρος της χώρας, μια και τα μέτρα που ελήφθησαν από κυβέρνηση και Ειδικούς, είναι απαγορευτικά για τους επισκέπτες.

Ήδη, από την πρώτη μέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε ενισχυμένα μέτρα για το νησί, οι επισκέπτες αποχώρησαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές ακυρώσεις, οι οποίες ήταν για τον Δεκαπενταύγουστο. Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι θλιβερή, με πολλά από τα καταστήματα να κλείνουν και τον λιγοστό κόσμο να κυκλοφορεί με μάσκες παντού.

Το «ξήλωμα»

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε στη απομάκρυνση του διοικητή του αστυνομικού τμήμα Πόρου, μετά από καταγγελίες παραγόντων του νησιού, για μειωμένους ελέγχους, σχετικά με την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου του νησιού, Γιάννη Δημητριάδη στον ΘΕΜΑ 104,6, ο οποίος τόνισε ότι: «Δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων από κανέναν άλλο, πλην του δήμου» και χαρακτήρισε την «απουσία της Αστυνομίας» ως «εντυπωσιακή».

«Επί δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω της Αστυνομία να κάνει αυτή τη δουλειά», κατήγγειλε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έκρουε τον κώδωνα της έλλειψης ελέγχου προς την μεριά των αρμόδιων Αρχών.

Ο διοικητής του τμήματος, αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία της διεύθυνσης Πειραιά όπου υπάγεται και άμεσα να αντικασταθεί από άλλον αξιωματικό του σώματος.

Τα έκτακτα μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτήν συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στο νησί και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα: 

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης. 
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. 
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση). 

Στο νησί βρισκονται από το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του. Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.