ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχυση με τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου: Η εκκλησία «αδειάζει» την κυβέρνηση – Τι υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Συνόδου

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2020, 08:43
Σύγχυση με τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου: Η εκκλησία «αδειάζει» την κυβέρνηση – Τι υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Συνόδου
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Μπέρδεμα επικρατεί σχετικά με την απόφαση αναστολής των λιτανειών μέχρι νεωτέρας, ενόψει της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, με την εκκλησία και την κυβέρνηση να διαφωνούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ερώτημα χωρίς απάντηση παραμένει το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο, με την κυβέρνηση να τις αναστέλλει και την εκκλησία να επιμένει ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα», ωστόσο από τη μεριά της, η εκκλησία, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η τελευταία εγκύκλιος προς τους ναούς ανέφερε ότι «η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία εντολή περί αναστολής, όπως τονίζει η Πολιτική Προστασία, αλλά ούτε και συνεννόηση των δύο πλευρών για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

«Άδειασμα» του Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, «άδειασε» την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε σύσταση από την Εκκλησία για αναστολή των λιτανειών, όπως επίσης κανείς δεν ενημέρωσε για την απόφαση την Ιερά Σύνοδο, η οποία έμαθε τα νέα από τα ΜΜΕ.

«Εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 και ξεκαθάρισε: «Οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν, υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος» πρόσθεσε.