ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πτώση στα κρούσματα με 126 νέα – 38 στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Αθήνα, 36 εισαγόμενα - 24 ασθενείς σε ΜΕΘ

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2020, 19:15
Κορωνοϊός: Πτώση στα κρούσματα με 126 νέα – 38 στη Θεσσαλονίκη, 18 στην Αθήνα, 36 εισαγόμενα - 24 ασθενείς σε ΜΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού. Πόσα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα όριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σειρά περιοχών της χώρας μας, τα κρούσματα του κορωνοϊού κατέγραψαν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 126 νέα κρούσματα, σε σχέση με 203 που είχαν καταγραφεί την Κυριακή.

Η χαρτογράφηση της διασποράς

Για ακόμη μια ημέρα, παραμένει υψηλή η διασπορά τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το παρήγορο είναι ότι στη συμπρωτεύουσα τα νέα κρούσματα έπεσαν στα 18, ενώ τα περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, άρα έχει διενεργηθεί και ιχνηλάτηση. Αντίστοιχα, και στην Αττική τουλάχιστον τα μισά κρούσματα είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπρόσθετα 36 κρούσματα είναι εισαγόμενα – σε πύλες εισόδου τα 10- ενώ σε 17 ανέρχονται τα κρούσματα σε μετανάστες που εισήλθαν στη Λέσβο.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν:

 • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθηκαν στη Μυτιλήνη.
 • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.
 • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
 • 2 κρούσματα  στην Π.Ε. Κέρκυρας,
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
 • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Σερρών,
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ: 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 126 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5749, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 καταγεγραμμένο θάνατο και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα. 70 (32.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δείτε αναλυτικά την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας

Νέα περιοριστικά μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα με κυρίαρχο αυτό της αναβολής της ΔΕΘ αλλά και της επιβολής περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σειρά περιοχών. Μάλιστα το τελευταίο μέτρο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας δύναται να επεκταθεί οριζοντίως, δηλαδή σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

 • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
 • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
 • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
 • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
 • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. 
 • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
  - Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  - Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  - Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
  Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Έκκληση Βασίλη Κικίλια στους νέους

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με δήλωσή του έπειτα από την τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε απευθύνει έκκληση στους νέους και τους  ανυπάκουους πολίτες για τήρηση των μέτρων. 

«Δυστυχώς, η μετάδοση του ιού, παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητικές τάσεις. Κάνω για μια ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr