ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα νησιά – Επιστρέφουν από διακοπές και διασπείρουν τον ιό στις πόλεις

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 11 Αυγούστου 2020, 21:33
Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα νησιά – Επιστρέφουν από διακοπές και διασπείρουν τον ιό στις πόλεις
Photo: INTIME
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων. 

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 κρούσματα – δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας [την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ με 203]- αριθμός αυξημένος κατά 70 μολύνσεις σε σχέση με την Δευτέρα [είχαν καταγραφεί 126 κρούσματα].

Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στις πόλεις προέρχονται από ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή από τα νησιά, όπου αρκετοί είναι αυτοί που βρέθηκαν εκεί για διακοπές. Μπορεί στις ημερήσιες καταγραφές της διασποράς να μην περιλαμβάνονται τα μέρη από τα οποία επέστρεψαν τα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας μας, ωστόσο εάν κάποιος παρατηρήσει τις γεωγραφικές περιοχές τις οποίες αφορούν τα μέτρα [ιδίως αυτά που αφορούν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργείας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος] θα διαπιστώσει και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει το πρόβλημα.

Σημειώνεται σε αυτό το πλαίσιο, ότι όπως είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση «με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν χωρά παρερμηνείες: Επικαλείται επιδημιολογικά στοιχεία και επιδημιολογικό φορτίο ως λόγους επιβολής του εν λόγω μέτρου και περιγράφονται και ξεκάθαρα και οι γεωγραφικές περιοχές -σε ηπειρωτική αλλά και νησιωτική Ελλάδα- στις οποίες ισχύει ο εν λόγω περιορισμός. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε δε σε αυτό το πλαίσιο ότι «τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι».

Η πορεία της διασποράς σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  από 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 κρούσματα – δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας [την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ με 203].

Έντονη ανησυχία προκαλεί επίσης και η πορεία της διασποράς στα αστικά κέντρα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Αττική όπου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 82 (!) κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 σύμφωνα με την ενημέρωση προέρχονται από ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ακόμη 42 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σε 26 ανέρχονται τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Επίσης για ακόμη μία ημέρα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 26 ασθενείς, ενώ τη Δευτέρα ο αριθμός τους ανερχόταν σε 22.

Τα εισερχόμενα κρούσματα και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Όσον αφορά τα κρούσματα και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως την 9η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχόμενους πολίτες στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Από τα 508 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Επιπροσθέτως τα περισσότερα κρούσματα από τα 508 εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς εκεί επιβεβαιώθηκαν 278 άνθρωποι θετικοί στον Covid-19. Στα λιμάνια την συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντοπίστηκαν 12 κρούσματα και στα χερσαία σύνορα 218.

Η Αττική συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων κρουσμάτων στη χώρα έχοντας 124 κρούσματα, ωστόσο «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 140 κρούσματα.

Παράλληλα, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντοπίστηκαν 51 κρούσματα, στην Ήπειρο 10, στην Θεσσαλία 11, στα Ιόνια Νησιά 52, στην Κρήτη 42, στο Νότιο Αιγαίο 41, στην Δυτική Ελλάδα 5, στην Στερεά Ελλάδα 19, στην Πελοπόννησο 9, στην Δυτική Μακεδονία 1 και στο Βόρειο Αιγαίο 3.

Μάλιστα τα περισσότερα εισερχόμενα κρούσματα προέρχονται από την Ρουμανία (88) και ακολουθεί Σερβία (80), Βουλγαρία (79), Αλβανία (43) και Σουηδία (20).

Η πορεία των ελέγχων στα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την επιβολή προστίμων, συνολικά μέσα στο καλοκαίρι (στο διάστημα 1 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) διενεργήθηκαν 69.913 έλεγχοι από την Αστυνομία, το Λιμενικό, τις Περιφέρειες, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως διαπιστώθηκε το ποσοστό των παραβάσεων κυμαίνεται στο 5%. Έχουν επιβληθεί 3.822 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.515.500 ευρώ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επίσης έχουν επιβληθεί 1.815 ημέρες αναστολής λειτουργίας.

Συνολική εικόνα της πορείας της πανδημίας

Προβληματισμό προκαλεί και η συνολική εικόνα των κρουσμάτων στην Ελλάδα από τις 25 Φεβρουαρίου, από όπου και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας μέχρι και τις 9 Αυγούστου.

Σε περίοδο λοιπόν σχεδόν 7 μηνών στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 5.623 κρούσματα. Σήμερα, ενεργά είναι τα 1.424 κρούσματα.

Τα 2.841 κρούσματα ανάρρωσαν κατ΄οίκον, ενώ εξιτήριο από το νοσοκομείο πήραν 1.146 ασθενείς με Covid-1.