ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας για τους εκδρομείς που επιστρέφουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2020, 10:19
Κορωνοϊός: Τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας για τους εκδρομείς που επιστρέφουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Facebook Twitter Whatsapp

Εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Σε τεστ κορωνοϊού θα υποβάλλονται όσοι επιστρέφουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από τον Γιώργο Πατούλη.

«Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.  

Πρόκειται για μια ειδική δράση, την οποία θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. 

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:: «Η Περιφέρεια Αττική με στοχευμένες δράσεις και υπό την εποπτεία του συντονιστικού  οργάνου που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία και του ΙΣΑ, έχει θέσει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της σε συναγερμό, ώστε να αναχαιτισθεί η έκρηξη της επιδημίας που παρατηρείται στην επικράτεια, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο.

Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία.

Θα σταθούμε φρουροί στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και μέσω τηλεφωνικού κέντρου 1110 που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των πολιτών επί 24ώρου βάσεως, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». 

Ουρές στα λιμάνια: Κορυφώνεται η έξοδος για τον Δεκαπενταύγουστο 

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το καλοκαίρι, καθώς μία μέρα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, οι περισσότεροι αναχωρούν για μερικές στιγμές ξεκούρασης, ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα και ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου, όπως αναμένεται να είναι αυτό που βρίσκεται καθ’ οδόν.

Στο λιμάνι του Πειραιά, από νωρίς το πρωί έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές για τα πλοία, με τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, φορώντας μάσκες και διατηρώντας αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή, το λιμενικό βρίσκεται σε εγρήγορση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκες, τόσο εντός των πλοίων, όσο και στο κατάστρωμα, να τηρούν τις αποστάσεις και πριν μπουν στα καράβια να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για τον κορωνοϊό.

 

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο λιμάνι της Ραφήνας, για τα δρομολόγια με προορισμό την Τήνο, την Άνδρο και τη Μύκονο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια προς το νησί της Τήνου, εκεί όπου η λιτανεία ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ωστόσο η προσευχή θα γίνει κανονικά.

photo credits: Intime