current views are: 7

14 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση10:25

Κορωνοϊός: «Μοντέλο Πόρου» και σε άλλα νησιά θα ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς – Ποια επιπρόσθετα μέτρα είναι στο «τραπέζι»

Τι μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Έκκληση του πρωθυπουργού στους νέους.

Δημοσίευση 10:25’

Τι μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Έκκληση του πρωθυπουργού στους νέους.

Νέα περιοριστικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 15:30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η επιβολή περιορισμών στο μοντέλο του Πόρου και σε άλλα νησιά της χώρας, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πόρο στις 6 Αυγούστου επιβλήθηκαν τα εξής μέτρα

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Ποια άλλα μέτρα θα ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς

Νωρίτερα, μια γεύση για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει εντός της ημέρας η κυβέρνηση, είχε δώσει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Οπως είπε η κυρία Κοτανίδου, θα αναγγελθούν κάποια μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα αποτελούν αυστηροποίηση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί. Η κυρία Κοτανίδου άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαγγελθούν μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου στα καταστήματα, χαμηλότερο πλαφόν για τους προσκεκλημένους σε γάμους και βαπτίσεις και κάποιο είδος περιορισμού στον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώνονται στους εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, για όσους επιστρέφουν από διακοπές τόνισε πως «η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι. Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς και εργασιακούς χώρους, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό και την υποχρέωση υποβολής σε τεστ για τον κορωνοϊό εργαζομένων σε γηροκομεία και άλλες δομές φροντίδας που επιστρέφουν από διακοπές.

Έκκληση Μητσοτάκη στους νέους

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ειδική έκκληση στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

«Θα υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την κυβέρνηση μέσα από κάποια σποτ τα οποία θα προετοιμαστούν, να τονίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, αλλά πέρα των συμπληρωματικών μέτρων που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να σταθούμε στη σημασία της ατομικής ευθύνης. Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό και έναν λιμενικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας. Βεβαίως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν κυρώσεις. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εμείς ως πολιτεία θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε πολύ οργανωμένα, όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ακούγοντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και μη διστάζοντας να παίρνουμε μέτρα και νωρίτερα παρά αργότερα» σημείωσε. 

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ θα πραγματοποιήσει ειδική δράση στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου, με εντολή του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής και Γ.Πατούλη.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος.

SOS από τους ειδικούς 

Με την πανδημία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται διαρκώς, οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής. «Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα. Όλα είναι πιθανά». Αναφερόμενος στις διαφορές με το κύμα κορωνοϊού την Άνοιξη, είπε ότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει είναι. Είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες». «Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.

«Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα», τόνισε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνων, Νίκος Σύψας. «Πρέπει να θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τον θέσουν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Mega, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Την ίδια θέση πήρε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μέσω του ΣΚΑΪ, σύστησε στους νέους να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος αποκλειστικά στους νέους, τους έκανε έκκληση για βοήθεια σε αυτή τη μεγάλη «μάχη» με τον κορωνοϊο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.»


σχετικα αρθρα