ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις – Ο κορωνοϊός φέρνει ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές

Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2020, 08:37
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις – Ο κορωνοϊός φέρνει ιστορικό χαμηλό στις Ιατρικές
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής. Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων και συνεπώς την πορεία των βάσεων.

Βουτιά στις βάσεις εισαγωγείς στις σχολές του 3ου πεδίου βλέπουν αναλυτικές και κάνουν λόγο για ιστορικό χαμηλό στις βάσεις των ιατρικών σχολών. Στους παράγοντες που διαμορφώνουν κάθε χρόνο τις βάσεις ήρθε φέτος να προστεθεί ο κορωνοϊός με τις οικονομικές συνέπειές του, που εκτιμάται ότι πιθανόν λειτούργησαν αποτρεπτικά στη δήλωση σχολών μακριά από την οικογενειακή εστία, όπως και οι αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζει η «Καθημερινή», στο 1ο πεδίο αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω. Καθοδική είναι η τάση στο 2ο πεδίο, με την πτώση να ξεκινάει από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και να φτάνει στις χαμηλόβαθμες τα 1.200 μόρια. Στο 4ο πεδίο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αύξηση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, η οποία, πάντως, εκτιμάται πως θα είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.

Τι θα γίνει ανά πεδίο

Πρώτο πεδίο: Μικρή αύξηση σε υψηλόβαθμες σχολές

Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αφού φέτος οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος είναι 23.886, λιγότεροι από τις 25.237 υποψηφίους του 2019. Οι υποψήφιοι του νέου συστήματος είναι 21.597. Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία ήταν καλύτερες στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες και χειρότερες στις χαμηλότερες κλίμακες της βαθμολογίας. Οι επιδόσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα χειρότερες. Αναμένουμε, λοιπόν, να έχουμε μία μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στις 8.000 μόρια.

Δεύτερο πεδίο:  Πτώση έως και 1.200 μόρια

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μία στροφή των υποψηφίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο που παρουσίασε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Το 2ο πεδίο θεωρείται ότι έχει πιο δύσκολα μαθήματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκολότερες από την Οικονομία και την Πληροφορική, έτσι οι υποψήφιοι που ψάχνουν τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο επιλέγουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές πληροφορικής που είναι κοινές στο 2ο και 4ο προσεγγίζονται ευκολότερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υποψηφίων προς το 4ο. Οσοι επέλεξαν το 2ο πεδίο θα περάσουν όλοι και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στις 4.000 μόρια με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φθάνει περί τα 1.200 μόρια.

Τρίτο πεδίο: Ιστορικό χαμηλό

Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υποψήφιοι των άλλων πεδίων εξεταζόμενοι και σε ένα επιπλέον μάθημα τη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη οι περισσότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για δεύτερη φορά επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Οι υποψήφιοι που είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν 16.802, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ χαμηλότερες στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και υψηλότερες στη Φυσική. Αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τις 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τις 5.500 μόρια.

Τέταρτο πεδίο: Με επιπλέον θέσεις

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστήματος, με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρόκειται για το μόνο πεδίο που έχουμε αύξηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα εισαχθούν όλοι και θα περισσέψουν θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επιπλέον θέσεις, αφού πρόκειται για τις θέσεις που θα περισσέψουν. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες στην Οικονομία, χειρότερες στην Πληροφορική και περίπου ίδιες στα Μαθηματικά. Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε, με την προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Θα εισαχθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περί τις 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τις 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φθάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τις 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.