current views are: 7

27 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση07:09

Κορωνοϊός: SOS από τους ειδικούς για ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων – «Μπορεί να φτάσουμε στα 500 την ημέρα» – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού καταγράφηκε στη χώρα την Τετάρτη. «Καμπανάκι» για την πανδημία που «σιγοβράζει». Για πολλαπλασιασμό των μολύνσεων προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.

Δημοσίευση 07:09’

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού καταγράφηκε στη χώρα την Τετάρτη. «Καμπανάκι» για την πανδημία που «σιγοβράζει». Για πολλαπλασιασμό των μολύνσεων προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς εκτός από σχεδόν 300 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, υπήρξε αύξηση και στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων και των διασωληνωμένων. Οι ειδικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και προειδοποιούν για επικίνδυνη αύξηση των μολύνσεων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ και των θανάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Γκίκα Μαγιορκίνη καταγράφονται περισσότερα από 200 νέα κρούσματα καθημερινά, χωρίς ο μέσος όρος να υπερβαίνει τα 250. Αν και προς το παρόν δεν επαληθεύεται η πρόγνωση των επιδημιολογικών μοντέλων, που έχουν βασιστεί στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση συγκριτικά με τον Ιούλιο) και έκαναν λόγο για πάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, ο κίνδυνος να δούμε ακόμα και 500 νέες μολύνσεις καθημερινά είναι ορατός. Χαρακτηριστική είναι η φράση του κατά την ενημέρωση της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας ότι «η η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει».

Πάντως, ασφαλή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να έχουν οι επιστήμονες το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Φόβοι ακόμα και για 500-700 ημερήσια κρούσματα

«Δεν αποκλείω σε μια εβδομάδα να δούμε μέχρι και 500 κρούσματα», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε ότι «η επιδημία ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό. Θα την έχουμε μαζί μας όλο τον χειμώνα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως «Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε να συμβαίνει αυτό. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Να κρατήσουμε προσήλωση στα μέτρα που έχουμε».

Εκτίμησε ακόμα ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τέλη Σεπτέμβρη, εξηγώντας: «Είναι η εποχή που φεύγουμε από τους ανοιχτούς χώρους και πάμε σε κλειστούς, όπου είναι δέκα φορές μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα». Μάλιστα, τονίζει ότι «δεν θα μας απασχολήσει πολύ η γρίπη αυτό τον χειμώνα».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισήμανε ότι η αυξομείωση των κρουσμάτων είναι λογική. Το καλό σε αυτό είναι ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία.

Για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει, υποστήριξε ότι οφείλεται στο ότι γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και στο ότι οι ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και αυτοί που δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας, είναι πιο δύσκολο να προσέχουν όσο οι υπόλοιποι λόγω και των συχνών μετακινήσεων. Θεωρεί ότι επειδή δεν υπάρχει ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων, τα μέτρα αποδίδουν.

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής γενετικής ιατρικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Εξήγησε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι ότι να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα. Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και «αυτό είναι ας το πούμε καλό».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open, τόνισε πως θα φτάσουμε τα 700 – 800 κρούσματα μέχρι τον Νοέμβριο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινών νέων κρουσμάτων και αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία

Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στα χέρια των επιστημόνων δείχνουν ότι οι νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών σέρνουν το άρμα του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1 υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς ο μέρος όρος των νοσούντων έχει πέσει στα 35 με 36 έτη. «Δυστυχώς οι νέοι μεταξύ 20 και 30 δεν πείστηκαν να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα παντού για επτά μέρες και να αποφεύγουν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΜEGA, μόνο τον Αύγουστο, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν κατά μέσο όρο 36 χρονών, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στη Μύκονο, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 23 χρόνια.

«Θερίζει» τα γηροκομεία ο ιός 

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως οι νέοι κινδυνεύουν να μεταδόσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες αν δεν προσέξουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου μακραίνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί έχουν φτάσει τους έντεκα, καθώς την Τετάρτη κατέληξε ένας 85χρονος και σήμερα ένας 90χρονος. Παράλληλα, και στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εννέα θάνατοι, αφού τα ξημερώματα εξέπνευσε μία 83χρονη.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «οι ευάλωτες ομάδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. Αν ο ιός μπει σε ένα οίκο ευγηρίας, η πιθανότητα μόλυνσης είναι πάνω από 20%. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όπου έχει μπει, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Λόγω των ασυμπτωματικών φορέων είναι πιθανόν να καταλήξει σε ένα γηροκομείο. Έχουμε καλά στατιστικά σε αυτόν τον τομέα».

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Αν και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων την 7η Σεπτεμβρίου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» στις 14 Σεπτεμβρίου, αν συνεχιστεί η έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι τελικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου.

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές», σημείωσε πριν μερικές ημέρες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς», σημείωσε η υπουργός.

Αναφορικά με το άνοιγμα τον σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι τα σχολεία θα ανοίξουν 7 Σεπτέμβρη. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών. «Αν δούμε ότι τα μέτρα δεν έχουν λειτουργήσει, θα δούμε την εφαρμογή τους πιο συστηματικά. (…) Η επιδημία αλλάζει δραματικά από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», ανέφερε.

Για το άνοιγμα το σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που έχουν μια ελεγχόμενη συμπεριφορά. Στο ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα όπως σε άλλες χώρες ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίσει η κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τους χώρους που υπάρχουν το μέγεθος τον τάξεων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. «Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάτσουμε όλοι σπίτι. Να βάλουμε όλοι μάσκες και να μην μεταδίδουμε καθόλου, αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε είναι ρεαλιστικό τα παιδιά να φοράνε συνέχεια μάσκα», τόνισε ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι αφού με ομοφωνία αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη χρήση της μάσκας, θα βγουν οδηγίες για το ποια παιδιά δε χρειάζεται να τη φοράνε, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ωστόσο, θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός των παιδιών μέσα στην τάξη, τα τμήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αραιά και να υπάρχουν διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.


σχετικα αρθρα