ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας για σχολεία: Όσο λιγότερα είναι τα παιδιά τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις - Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα

Δημοσίευση 31 Αυγούστου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 31 Αυγούστου 2020, 09:27
Σύψας για σχολεία: Όσο λιγότερα είναι τα παιδιά τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις - Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν θα χρειαστεί να παρθούν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο, τα μέτρα θα περιοριστούν σε τοπικά lockdown, δηλώνει ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπάρχει ανησυχία, καθώς αυτή την εβδομάδα θα φανεί η επίδραση της κινητικότητας των εκδρομέων του 15αύγουστου, δήλωσε ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρατηρείται μια επιπέδωση της καμπύλης, μια σταθερότητα, δηλαδή, στον αριθμό των κρουσμάτων που οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να παρθούν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο, τα μέτρα θα περιοριστούν σε τοπικά lockdown.

Αναφορικά με τα σχολεία, υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους. Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων τον χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας.

Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία. Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού. Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου.

Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο, σημειώνοντας πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες φάσεως 3 που θα δείξουν κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, συνιστά στους πολίτες, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, καθώς έρχεται χειμώνας και εποχικοί ιοί.