current views are: 6

31 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση07:01

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων τον Αύγουστο – Φρένο στην εξάπλωση ή νέα μέτρα – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Τα κρούσματα  που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται. Τι λένε οι ειδικοί για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας εκτόξευσης κρουσμάτων.
 

Δημοσίευση 07:01’

Τα κρούσματα  που καταγράφηκαν τον Αύγουστο τρομάζουν τους επιστήμονες, ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται. Τι λένε οι ειδικοί για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας εκτόξευσης κρουσμάτων.
 

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν μετά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες, θα αρχίσουν πάλι τα νούμερα να ανεβαίνουν.

Τα κρούσματα  που καταγράφηκαν τον Αύγουστο προβληματίζουν τους επιστήμονες, καθώς υπήρξαν 5.791 νέα ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται.

Κρίσιμος δείκτης οι διασωληνωμένοι

Κρίσιμος δείκτης είναι φυσικά και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που σύμφωνα με τη 12η έκθεση του παρατηρητηρίου COVID-19, το διάστημα 2026 Αυγούστου έφτασαν τους 31 (από 23,4 κατά μέσον όρο το διάστημα 5-20 Αυγούστου). «Οπως είναι τώρα τα πράγματα, αντιμετωπίζονται. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», τονίζει στην εφημερίδα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να λειτουργούν συνολικά 1.300 κλίνες ΜΕΘ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα. Μην ξεχνάμε ότι από τον Οκτώβριο έχουμε και τον ιό της γρίπης Η1Ν1, για τον οποίο θα πρέπει φέτος να εμβολιαστούν όλοι, αλλά και ένα σωρό άλλες ασθένειες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία. Τα έχουμε ξεχάσει όλα αυτά με την COVID-19». Οπως λέει η κ. Παγώνη, είναι μια δύσκολη κατάσταση στην οποία όλοι πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Ας εφαρμόσουμε ο καθένας ξεχωριστά τα μέτρα, ούτως ώστε να κατέβει ο αριθμός από τριψήφιος σε διψήφιο και έπειτα σε μονοψήφιο».

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 35, αριθμός που – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα σε σχέση με τον όγκο των κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή καταγράφονται 3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους που βρίσκονται σε καραντίνα, συνολικά δηλαδή 9.672 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να τους επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα.

Η αγωνία των ειδικών

Οι  επιστήμονες παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση συνεχίζουν να είναι προβληματισμένοι σημειώνονται ότι  για να φανεί η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος,  εξήγησε πως είναι θετικό το γεγονός ότι αποφύγαμε την εκθετική αύξηση, που πολλοί φοβόντουσαν και σταθεροποιηθήκαμε περίπου στα 200 νέα κρούσματα ημερησίως ωστόσο πρόσθεσε ότι «θέλει καιρό να αποδώσουν τα μέτρα». «Θα πρέπει να περάσει ένας μήνας για να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα, πριν μπούμε στη δύσκολη και επώδυνη περίοδο του χειμώνα και των κλειστών συγκεντρώσεων, που θα αποτελέσουν πρόβλημα» τόνισε.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο Mega ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, για την πορεία της νόσου από αρχές φθινοπώρου, το άνοιγμα των σχολείων και το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, παρατηρείται μια επιπέδωση της καμπύλης, μια σταθερότητα, δηλαδή, στον αριθμό των κρουσμάτων που οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία, καθώς αυτή την εβδομάδα θα φανεί η επίδραση της κινητικότητας των εκδρομέων του 15αύγουστου.

Ο κ. Σύψας θεωρεί πως δεν θα χρειαστεί να παρθούν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο, τα μέτρα θα περιοριστούν σε τοπικά lockdown.

Τα τελευταία 24ωρα διατυπώθηκε δημόσια ο προβληματισμός πως σε περίπτωση που φτάσουμε τα 500 κρούσματα, το σύστημα υγείας θα πιεστεί. Ο κ. Σύψας έχει άλλη άποψη. Ο Λοιμοξιωλόγος, δεν θεωρεί ότι υπάρχει ένας αριθμός που θα σημάνει συναγερμό. «Αν είναι 500νέοι άνθρωποι που έκαναν πάρτι στη Μύκονο, δεν ανησυχούμε τόσο», αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Αντίθετα, θα μας ανησυχούσε ιδιαιτέρως εάν είχαμε κάθε ημέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων, δηλαδή εκθετική φάση της πανδημίας. Αυτό δεν παρατηρείται σήμερα».

Κεφάλαιο σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – Η θέση των ειδικών 

Την τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς, οι οποίοι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στις 7η και την 14η Σεπτέμβρη. Οι πιθανότητες κλίνουν στη δεύτερη ημερομηνία, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να «έδειξε» την 14η Σεπτέμβρη ως την πιθανότερη ημέρα έναρξης της σχολικής σεζόν, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη. 

Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Χαράλαμπος ΓώγοςΑν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο, πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Ο κ. Γώγος τόνισε επίσης ότι έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.  Χωρίς μάσκα τη βάψαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας την εκτίμηση οτι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παρόμοια άποψη με τον κ. Γώγο έχουν ακόμα δυο μέλη της επιτροπής, τα οποία τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας είπε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς το χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά. «Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος. «Ενδεχομένως Ιανουάριο, Φεβρουάριο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα σχολεία κατά πόσο μπορεί να είναι ανοιχτά», τόνισε ο κ. Σύψας. 

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την ίδια ημερομηνία, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι για ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες.

Αναφορικά με τα σχολεία, υποστήριξε πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς για δύο λόγους. Αφενός, διότι σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και δεύτερου κύματος του ιού, πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνει διακοπή των μαθημάτων το χειμώνα και αφετέρου γιατί οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, αφού θα έχει προηγηθεί μια εβδομάδα καραντίνας.

Υποστήριξε πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος, πρώτα θα κλείσουν οι λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και τελευταία τα σχολεία. Σημείωσε επίσης, πως το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο έγινε γιατί δεν ήταν γνωστή η συμπεριφορά του ιού. Ωστόσο, πλέον, «ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εκείνη η ομάδα που προσβάλλεται και μεταδίδει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα τμήμα, τότε θα γίνει απολύμανση, ιχνηλάτηση, τεστ και κλείσιμο του τμήματος και όχι του σχολείου.

Για την τηλεκπαίδευση, υποστήριξε πως δεν είναι προτεραιότητα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω παθήσεων και θα αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία.

Μίλησε ακόμα για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, λέγοντας πως «όσο λιγότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο ασφαλείς είναι οι τάξεις».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο, σημειώνοντας πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες φάσεως 3 που θα δείξουν κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, συνιστά στους πολίτες, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, καθώς έρχεται χειμώνας και εποχικοί ιοί.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Μπορεί τα κρούσματα να μειώνονται, ωστόσο στο στρατόπεδο κυβέρνησης και ειδικών εφησυχασμός δεν υπάρχει. Αυτό διότι  η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.