ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Στα 19 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Επί τόπου ο Χαρδαλιάς

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2020, 20:56
Κορωνοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Στα 19 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Επί τόπου ο Χαρδαλιάς
Facebook Twitter Whatsapp

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έσπευσε εκτάκτως στο σημείο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 19 ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι στη δομή, εκ των οποίων οι 8 μεταφέρθηκαν ήδη στην Παμμακάριστο, ενώ οι άλλοι 11 πιθανότατα θα μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό.

Επτά κρούσματα στο γηροκομείο στο Μαρούσι βρέθηκαν προχθές και ακολούθησαν τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζομένους.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Έχουν ενημερωθεί ήδη οι συγγενείς των τροφίμων στον οίκο ευγηρίας, ενώ έχει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Για ακόμη μια ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 87 κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι καταγράφηκαν 15 κρούσματα στην Ημαθία και 13 στην Κρήτη.

Τι είχε πει ο Τσιόδρας

Όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές καθώς, ο ιός είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσει σε τέτοιες δομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης που τρεις εβδομάδες μετά, ακόμη καταγράφονται θύματα από την εστία διασποράς του κορωνοϊού.

Χτες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επεσάμανε πως «ο ιός εισήχθη στη δομή [σ.σ. της Θεσσαλονίκης] από άτομα που δεν κατανόησαν ότι έπρεπε να τηρούν στο 100% τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Και όντας κάποιος ασυμπτωματικός δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αιτία διασποράς του κορωνοϊού».

Γι' αυτό υπενθύμισε τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού του αρχικού κρούσματος σε τέτοιες δομές ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί αποτελεσματικά η κατάσταση και να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους.