ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι - Στα 19 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2020, 23:17
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι - Στα 19 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Facebook Twitter Whatsapp

19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού στο γηροκομείο. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε καραντίνα για 10 μέρες, τέθηκε το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 συνολικά θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους,

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 18 φιλοξενούμενοι και ένα μέλος του προσωπικού και σύμφωνα με την ΓΓΠΠ η απόφαση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ελήφθη για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

• Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

• Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Έχουν ενημερωθεί ήδη οι συγγενείς των τροφίμων στον οίκο ευγηρίας, ενώ έχει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Για ακόμη μια ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 87 κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι καταγράφηκαν 15 κρούσματα στην Ημαθία και 13 στην Κρήτη.

Τι είχε πει ο Τσιόδρας

Όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές καθώς, ο ιός είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσει σε τέτοιες δομές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης που τρεις εβδομάδες μετά, ακόμη καταγράφονται θύματα από την εστία διασποράς του κορωνοϊού.

Χτες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επεσάμανε πως «ο ιός εισήχθη στη δομή [σ.σ. της Θεσσαλονίκης] από άτομα που δεν κατανόησαν ότι έπρεπε να τηρούν στο 100% τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Και όντας κάποιος ασυμπτωματικός δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αιτία διασποράς του κορωνοϊού».

Γι' αυτό υπενθύμισε τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού του αρχικού κρούσματος σε τέτοιες δομές ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί αποτελεσματικά η κατάσταση και να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr