ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Προς ολομέτωπη αντιπαράθεση για τις κλειστές δομές – Μπλόκα στήνουν οι κάτοικοι – Αποφασιστικότητα δηλώνει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2020, 16:55
Μεταναστευτικό: Προς ολομέτωπη αντιπαράθεση για τις κλειστές δομές – Μπλόκα στήνουν οι κάτοικοι – Αποφασιστικότητα δηλώνει η κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι και πως θα χτιστεί νέα κλειστή δομή. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο των κατοίκων, όσο και των μεταναστών, με την κυβέρνηση ωστόσο να δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της.

Καζάνι που βράζει είναι η Λέσβος μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, οι οποίες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι και πως θα χτιστεί νέα κλειστή δομή. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο των κατοίκων, όσο και των μεταναστών, με την κυβέρνηση ωστόσο να δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της.

Μπλόκα από κατοίκους στη Μόρια

Κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έκλεισαν σήμερα το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, προκειμένου να εμποδίσουν τα μηχανήματα να φτάσουν στη δομή φιλοξενίας για τις απαραίτητες εργασίες μετά την καταστροφική πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι εργασίες προγραμματίστηκαν προκειμένου να φιλοξενηθούν εκ νέου -αυτή τη φορά σε σκηνές και άλλα πρόχειρα καταλύματα- οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο δρόμος προς τη δομή έκλεισε με οδοφράγματα, αυτοκίνητα και από τη φυσική παρουσία των κατοίκων. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Την ίδια στιγμή η εικόνα στη Μόρια σήμερα θύμιζε έναν υπαίθριο καταυλισμό. Σε δρόμους, χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία πέρασαν τη νύχτα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο. Μάλιστα, οι εικόνες που ήρθαν νωρίς σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, με άτομα κάθε ηλικίας να έχουν στρώσει στον δρόμο κουβέρτες και ό,τι άλλο βρήκαν προκειμένου να κοιμηθούν, προκαλούν θλίψη.

Μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως είναι ειλημμένη η απόφαση για να χτιστεί κλειστή δομή στη θέση της Μόριας και τονίζει πως τα έργα θα προχωρήσουν. Υπό αυτά τα δεδομένα μοιάζει προδιαγεγραμμένη μια σύγκρουση της κυβέρνησης με μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, σημείωσε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων». Τόνισε επίσης πως εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις του Φεβρουαρίου η κλειστή δομή που σχεδίαζε τότε η κυβέρνηση τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια. «Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Αιχμές για τη στάση της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων άφησε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, στον Alpha 98,9. Σχολιάζοντας τις εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ο κ. Μηταράκης, έριξε την ευθύνη για αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς η αντιπρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ‘να φύγουν όλοι σήμερα’. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνης. Ο Περιφερειάρχης ζητούσε να τους βάλουμε όλους σε καράβια».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας πως «έχει σχέδιο» και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κλειστές, ελεγχόμενες, δομές, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του προχωράει στη Μυτιλήνη «όπως και σε άλλα νησιά».