ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Εφετών στον Alpha 98,9: «Η δικαιοσύνη χρειάζεται εκσυγχρονισμό»

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2020, 12:16
Πρόεδρος Εφετών στον Alpha 98,9: «Η δικαιοσύνη χρειάζεται εκσυγχρονισμό»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Μαργαρίτα Στενιώτη, υποψήφια για Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρουσίασε το όραμά της για τη δικαιοσύνη και ξεκαθάρισε ότι παρά τις παθογένειες, αυτή παραμένει αξιόπιστη και αποτελεσματική.

Την ανάγκη η δικαιοσύνη να εκσυγχρονιστή και να προχωρά γρηγορότερα σε αποφάσεις τόνισε η Πρόεδρος των Εφετών Αθήνας, η οποία είναι υποψήφια για την προεδρεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η δικαιοσύνη, παρά κάποιες παθογένειες, παραμένει ανεξάρτητη, αξιόπιστη και αποτελεσματική. Προστατεύει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, διασφαλίζει την αρχή της ισονομίας μεταξύ των πολιτών και λειτουργεί ως ελεγκτικός ιστός της κοινωνίας», δήλωσε η Μαργαρίτα Στενιώτη στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη κατηγορείται στο ότι δεν αποδίδει γρήγορα:

«Αυτό είναι μέσα στις παθογένειες που ανέφερα. Οι κυβερνήσεις και η νομοθετική και εκτελεστική εξο0υσία έχουν ψηφίσει πάνω από 12 νόμους που έχουν τίτλο της επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τους προχωρήσουμε γιατί υπάρχουν αντιδράσεις. Υπάρχουν αντιδράσεις για την ιδιωτική διαμεσολάβηση, η οποία είναι ήσσονος σημασίας να επιλύονται υποθέσεις με φιλικό διακανονισμό. Ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοι που πιστεύουν ότι η διαμεσολάβηση που ισχύει σε όλο τον κόσμο αποτελέσει την ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης. Δεν είμαστε έτοιμοι για τομές στη δικαιοσύνη για να γίνει πιο ταχεία».

Για το ποιο είναι το όραμα της αν εκλεγεί πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Όραμά μου είναι ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης. Οι εκλογές διεξάγονται σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή λόγω της πανδημίας. Η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα και την αναγκαιότητα να οργανώσουμε ένα εκσυγχρονισμένο δικαστικό σύστημα».

Για το αν ελέγχονται οι δικαστές: «Υπάρχουν εσωτερικά ελεγκτικά όργανα και πειθαρχικά και οι γενικεύσεις που γίνονται ότι οι δικαστές λαμβάνουν κακές αποφάσεις δεν ισχύουν. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει κατηγορηθεί για τους ρυθμούς απονομής αλλά όχι για την ποιότητα των αποφάσεών  της. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Είναι 5 άνθρωποι που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας και δίνουν αυτή την εικόνα της δικαιοσύνης προς τα έξω, όμως υπάρχουν 3.000 δικαστές που απονέμουν δίκιο».

Για την ενσωμάτωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος: «Έχω υποστηρίξει ότι η εξειδίκευση είναι κάτι το οποίο στις ευρωπαϊκές χώρες ισχύει. Συμβάλει στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Ορθώς υπάρχει ο θεσμός της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά τους θεσμούς τους στελεχώνουν πρόσωπα. Δεν πρέπει να κατηγορούμε τους θεσμούς, αυτοί είναι που εξυπηρετούν την εξειδίκευση».

Για το με ποιους θα συνεργαστεί αν δεν εκλεχθεί με πλειοψηφία: «Εμείς θέλουμε αυτονομία. Επειδή έχουν σημειωθεί πολλά άσχημα και απαξιωτικά στην Ένωσή μας τα τελευταία χρόνια, ζητώ καθαρή εντολή διοίκησης και πλειοψηφία από τους συναδέλφους. Αν δεν γίνει αυτό θα συνεργαστούμε με τους συναδέλφους που θα εκλεχθούν στο διοικητικό συμβούλιο και τους χαρακτηρίζει θεσμική ψυχραιμία, σύνεση, σοβαρός τεκμηριωμένος λόγος και ο λόγος τους θα παραμένει επιστημονικός. Δεν θα απαξιώνουν την Ένωσή μας και τον θεσμό που υπηρετούμε».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr