ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Σχολεία: Τι θα γίνει εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα – Η διαδικασία - Κεραμέως: Μπορεί να κλείσουν τμήματα

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2020, 19:57
Κορωνοϊός – Σχολεία: Τι θα γίνει εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα – Η διαδικασία - Κεραμέως: Μπορεί να κλείσουν τμήματα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, εξήγησε η λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής επιστημόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, εξήγησε η λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής επιστημόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού, καθώς και αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος διαχείρισης οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων. Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικία διεύθυνση εκπαίδευσης, την διεύθυνση δημόσιας υγείας των περιφερειών και εφόσον κριθεί αναγκαίο και τον ΕΟΔΥ.

Έχει ευθύνη τήρησης αρχείου απουσιών που σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού και επίσης την ευθύνη διαμόρφωσης και εξοπλισμού του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης.

Γενική αρχή για την ασφαλή λειτουργία είναι ότι κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ο οποίος εμφανίζει έστω και ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τη σχολική μονάδα για την ασθένειά του. Συμπτώματα όπως πυρετό, ή βήχα ή δύσπνοια ή αοσμία».

Τι θα συμβεί εάν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα

Η ίδια εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, υποστήριξε: «Θα πρέπει να υπάρξει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια ώστε να παραλάβει το παιδί από το σχολείο και στο μεσοδιάστημα το παιδί θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο με την επίβλεψη του υπεύθυνου και με την εφαρμογή μάσκας. Το προσωπικό που θα φροντίζει το παιδί αυτό θα κάνει χρήση πιο ενισχυμένου εξοπλισμού προστασίας, όπως προμετωπίδα, ποδιά, κλπ. Προφανώς μετά την αποχώρηση του παιδιού, θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του χώρου. Και το παιδί θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό, να γίνει κατά προτεραιότητα διαγνωστικό τεστ. Τονίζεται ότι εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του».

Τι θα συμβεί εάν προσωπικό εμφανίσει συμπτώματα

Εξηγώντας την αντίστοιχη διαδικασία για εκπαιδευτικό ή προσωπικό είπε: «Θα πρέπει να αποχωρήσει από το σχολείο, θα παραμείνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να έρθει οικείος να τον παραλάβει. Ακολουθεί επίσκεψη σε γιατρό και κατά προτεραιότητα να γίνει τεστ».

Σε περίπτωση που βγει αρνητικό το τεστ, ο μαθητής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν πέσει ο πυρετός. Εάν όμως το τεστ βγει θετικό, τότε ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον υπεύθυνο COVID του σχολείου. Ο υπεύθυνος επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης. Το άτομο με λοίμωξη COVID μπορεί να επιστρέψει μετά τ ην πάροδο τουλάχιστον 10 ημέρων από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και εάν δεν έχει συμπτώματα. Δεν χρειάζεται δεύτερος έλεγχος.

Οι στενές επαφές

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο υπεύθυνος της μονάδας είναι υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. 

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα. 

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Κεραμέως: Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα και σχολεία

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως «ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα και σχολεία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και καθόλα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κρουσμάτων».

Αρχικά, η υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Σήμερα παρουσιάστηκαν κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία. Να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση και τα την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα "Μαθαίνουμε Ασφαλείς", όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς σε συχνές ερωτήσεις, γενικότερα όλο το υλικό που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές. Επίσης, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικά βίντεο, που απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία στα μέτρα πρόληψης».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για δυναμική διαδικασία και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για κάθε πιθανή ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ληφθέντων μέτρων και για να διευκολύνουμε κάθε διαδικασία.Μια νέα χρονιά ξεκινά και με ιδιαιτερότητες. Οι προτεραιότητες είναι δύο: Να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την τόσο σημαντική και απαραίτητη εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των γονιών μας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr