ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Διαπραγματεύσεις με μεταφραστές έξω από τη δομή στο Καρά Τεπέ - Αρνούνται να μπουν οι πρόσφυγες (Βίντεο και φωτό)

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:53
Facebook Twitter Whatsapp

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Σάββατο που άνοιξε ο νέος καταυλισμός έχουν εγκατασταθεί μόλις 1000 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι ζητούν την ελευθερία τους και κάνουν λόγο για «νέα Μόρια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χιλιάδες κόσμου παραμένει στους δρόμους της Μόριας αρνούμενος να μεταφερθεί στο Καρά Τεπέ. Μεταφραστές εξηγούν στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται έξω από τη δομή, πώς ο μόνος τρόπος για να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη δομή, ωστόσο το κλίμα δεν δείχνει να αποφορτίζεται καθώς η πλειοψηφία αυτών αρνείται να μπει. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Σάββατο που άνοιξε ο νέος καταυλισμός έχουν εγκατασταθεί μόλις 1000 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι ζητούν την ελευθερία τους και κάνουν λόγο για «νέα Μόρια».

Συγκεκριμένα, πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στον δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Μηταράκης: «Αν οι πρόσφυγες δεν μπουν με συζήτηση στη νέα δομή, θα τους βάλει η Αστυνομία»

Ευθύνες σε μερίδα ατόμων που παρακινούν τους υπόλοιπους να μην μπουν στη νέα δομή στο πεδίο βολής πίσω από το Καρά Τεπέ, έριξε ο Νότης Μηταράκης, για το γεγονός ότι από το Σάββατο μέχρι και σήμερα, έχουν μεταφερθεί στον καταυλισμό ελάχιστα άτομα.

Όπως είπε στο Mega, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής εμποδίζεται από κάποιες ομάδες προσφύγων και μεταναστών «οι οποίοι διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο».

«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε.