ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών - Παρόλα αυτά κάναμε τον διαγωνισμό

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2020, 17:19
Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών - Παρόλα αυτά κάναμε τον διαγωνισμό
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Ενημερώσαμε γι' αυτό. Παρόλα αυτά, αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην ανακοίνωση ότι η ΚΕΔΕ είχε ενημερώσει γα το πρόβλημα που προέκυψε με τις λάθος διαστάσεις μασκών που διανεμέθηκαν στα σχολεία, προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.  

Ο κ. Παπαστεργίου στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είπε ότι το πρόβλημα με τις διαστάσεις διαπιστώθηκε και «ενημερώσαμε γι' αυτό. Παρόλα αυτά, αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας «έκανε ό,τι έπρεπε σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία. «Μόνο η ΚΕΔΕ μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο» υπογράμμισε.

«Αυτό που ήρθε να χαλάσει την εικόνα τής όλης μας προσπάθειας είναι το λάθος με το μέγεθος των μασκών, για συγκεκριμένες ηλικίες μαθητών. Χθες η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά» προσέθεσε. Παρόλα αυτά, σημείωσε, «δεν μπορεί ν΄ακυρώσει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της».

«Καταφέραμε αυτό που κάποιοι χαρακτήριζαν ως ακατόρθωτο και υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να το αναλάβουμε. Πετύχαμε να τρέξουμε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα έναν "καθαρό" διαγωνισμό σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς ενστάσεις και προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες ώστε ν' ανοίξουν με ασφάλεια. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με άλλο τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Κεραμέως: «Υπήρξαν αστοχίες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε αυτοκριτική, σημειώνοντας πως «υπήρξαν αστοχίες και έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες». Πρόσθεσε, ότι μέχρι να ετοιμαστούν οι νέες μάσκες θα δοθούν μάσκες μιας χρήσης προκειμένου να καλυφθούν οι μαθητές στο διάστημα που θα χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του λάθους που παρατηρήθηκε, η ΚΕΔΕ έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή, δηλώνοντας ότι αναμένει νέες οδηγίες. Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε επισημάνει για τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

Τι λέει η εταιρεία που παρασκεύασε 500.000 μάσκες

Τη δική του άποψη για το αλαλούμ με τις μάσκες κατέθεσε, μιλώντας στο Open TV, ο Γ. Σταθόπουλος, η εταιρεία του οποίου κατασκεύασε 500.000 τεμάχια για τα σχολεία.

Ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι «οι οδηγίες που δόθηκαν εξ αρχής ανέφεραν ότι για τα παιδιά έως 10 ετών οι διαστάσεις πρέπει να είναι 10x18 και για άνω των 10 ετών, καθώς και για καθηγητές και δασκάλους, 12x22. Το τελικό προϊόν είναι ούτως ή άλλως μεγάλο».

Ερωτηθείς γιατί κάποιος δεν παρατήρησε ότι είναι μεγάλες προ της παράδοσής τους, ο κ. Σταθόπουλος είπε: «Είχε σχολιαστεί και από εμάς το μέγεθος. Το είχαμε πει ότι είναι μεγάλες. Είχαν δοθεί μάλιστα δείγματα από όλους τους προμηθευτές. Εμάς δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε, αλλά να παράγουμε με συγκεκριμένες διαστάσεις».

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε από την ΚΕΔΕ, «όμως και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες». Κρατώντας μάλιστα στα χέρια του τη σχετική προκήρυξη για τις μάσκες, διάβασε το σημείο όπου αναφέρει ότι «οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι Κορωνοϊού».

Αμέσως μετά, ο Γ. Σταθόπουλος είπε ότι «εμάς αυτές οι διαστάσεις μας δόθηκαν. Από τη στιγμή που είχαμε δώσει δείγματα, τα οποία τα είδαν οι ειδικοί, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο».

Καταλήγοντας, ο προμηθευτής των μασκών, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που έχουμε λάβει είναι από εδώ και πέρα να έχουν άλλες διαστάσεις οι μάσκες, οι οποίες θα μας γνωστοποιηθούν σήμερα. Οι υπόλοιπες μάσκες, που δεν έχουν παραδοθεί, θα διορθωθούν με τις καινούργιες διαστάσεις. Αυτά δεν θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος, εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

Οι δηλώσεις του κ. Σταθόπουλου:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr