Κορωνοϊός: Μάσκες παντού, «λουκέτο» σε κλειστά κέντρα διασκέδασης – Όλα τα έκτακτα μέτρα στην Αττική

Δημοσίευση / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2020, 22:41
Κορωνοϊός: Μάσκες παντού, «λουκέτο» σε κλειστά κέντρα διασκέδασης – Όλα τα έκτακτα μέτρα στην Αττική
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Στην Αττική υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Νέα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας στην πρωτεύουσα και κατ' επέκταση στη χώρα μας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων λειτουργεί σαν «καμπανάκι» κινδύνου για τους ειδικούς, οι οποίοι προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και ότι «όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες». Επιπλέον τόνισε ότι μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 13.240 κρούσματα από τα οποία τα 4.089 είναι ενεργά.

«Στην Αττική υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν: 

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  • Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Αττική

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά τις επόμενες 14 ημέρες».

«Η μάσκα έχει αποδώσει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημίας που θα θέλαμε. Θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση. Η σταδιακή αύξηση κρουσμάτων ζορίζει το σύστημα υγείας. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι να φτιάξει τις λεγόμενες κοινωνικές «φούσκες», για λίγο καιρό», πρόσθεσε.