ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Δείτε ζωντανά την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που πλησιάζει την Ελλάδα

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:16
Κακοκαιρία «Ιανός»: Δείτε ζωντανά την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που πλησιάζει την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη χώρα μας από σήμερα εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος θα περάσει από την Ελλάδα και θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της.

Η κακοκαιρία «Ιανός» είναι προ των πυλών της χώρας μας, καθώς από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τριήμερο έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο μεσογειακός Κυκλώνας φαίνεται ότι θα κάνει την εμφάνισή του πρώτα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές ενώ θα «χτυπήσει» και την Αττική.

Δείτε LIVE την πορεία του κυκλώνα

Έκτακτα μέτρα και οδηγίες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Δεύτερον, αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Τρίτον, μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.