ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας «Ιανός»: Τι συμβαίνει με το φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:59
Κυκλώνας «Ιανός»: Τι συμβαίνει με το φαινόμενο που θα πλήξει τη χώρα
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόκειται για έναν μεσογειακό κυκλώνα με ισχυρές θύελλες γύρω από το κέντρο του. Μοιάζουν με αυτούς που βλέπουμε στις ΗΠΑ.

Τριήμερη κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας, η οποία θα ξεκινήσει από την Πέμπτη και θα πλήξει αρκετές περιοχές, η οποία οφείλεται στον κυκλώνα με το όνομα «Ιανός».

Η πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, ο κρατικός μηχανισμός έχει προετοιμαστεί για τις δύσκολες ώρες που αναμένονται μέχρι το Σάββατο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε σαφείς οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Τι είναι όμως οι κυκλώνες

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση, οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το "μάτι", το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων. Όμως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της.

Ο στροβιλισμός του ΙΑΝΟΥ στην Κεντρική Μεσόγειο την Τετάρτη

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοιας, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.