ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Αυτά είναι τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από την κακοκαιρία «Ιανός»

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:59
Προσοχή: Αυτά είναι τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από την κακοκαιρία «Ιανός»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που πιθανόν να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται το επόμενο τριήμερο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, με τον μεσογειακό κυκλώνα που πλησιάζει να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα, ενώ τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα και οδηγίες προς τους πολίτες, ώστε να προφυλαχθούν.

«Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αναφέρθηκε στα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν:

«Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα».

Οι τρεις βασικές οδηγίες προς τους πολίτες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες: «Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Δεύτερον, αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Τρίτον, μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».