ΕΛΛΑΔΑ

Ο εφιάλτης πλησιάζει, οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι: Εισηγήσεις για ολιγοήμερο lockdown στην Αττική και χρήση μάσκας στους δρόμους

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:57
Ο εφιάλτης πλησιάζει, οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι: Εισηγήσεις για ολιγοήμερο lockdown στην Αττική και χρήση μάσκας στους δρόμους
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Πιο γενναία μέτρα ζητούν οι ειδικοί που βλέπουν τη χώρα να βαδίζει προς το χειρότερο σενάριο, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πιο γενναία μέτρα, ακόμη και ολιγοήμερο lockdown στην Αττική, προτείνουν οι ειδικοί, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Την επιβολή νέου lockdown θα συστήσει η επιτροπή, αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα, όπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αυτό, μάλιστα, θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται.

«Θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών για να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στο μέτρο του περιορισμού της κίνησης», είπε ο κ. Σύψας. Ο κ. Σύψας εξήγησε πως το νέο lockdown θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μιας εβδομάδας και πιθανόν να είναι τοπικό και να αφορά μόνο την Αττική, όπου η κατάσταση -όπως είπε- δεν εξελίσσεται καλά.

«Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα, ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Σύψας. 

Όσον αφορά στα σχολεία που ήδη είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού ο καθηγητής σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι εκπαιδευτικοί είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο γιατί κινείται στην κοινωνία.

«Βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο, να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης τόνισε σε δραματικό τόνο πως βαδίζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε: «Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο... να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε, αναφορικά με την προοπτική ενός lockdown: «Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία. 

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. 

Γώγος: Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση στα ΜΜΜ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στις λαϊκές αγορές τόνισε πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega. Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού, υποστήριξε.

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Μίλησε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση λέγοντας πως είναι ένα απόκτημα και πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μεθοδοι αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.

Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών.

Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δεν δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, εκτίμησε πως ο αριθμό των κρουσμάτων δεν θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

«Μάσκα ακόμα και στους δρόμους»

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και στον δρόμο είναι ένα μέτρο που βρίσκεται στη λίστα των προτάσεων των ειδικών, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τάκη Παναγιωτόπουλο.

«Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση» τόνισε σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. 

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση, εκεί είναι το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση, τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου, ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι... λίγο αργότερα.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει υπερβολή στο κλείσιμο των σχολείων ενώ υπογράμμισε πως ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να είναι σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.