current views are: 9

22 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση04:04

Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν από το lockdown η Αττική – Οι επτά περιοχές που είναι στο «κόκκινο» – «Μάχη» για να αντέξει το σύστημα

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Αττική, καθώς καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ πολλοί επιστήμονες μιλούν για ενδεχόμενο νέου lockdown.

Δημοσίευση 04:04’

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Αττική, καθώς καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ πολλοί επιστήμονες μιλούν για ενδεχόμενο νέου lockdown.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η χώρα, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, μεγάλη επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αττική που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται ένα βήμα πριν το νέο lockdown.

Τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του κορωνοϊού σύμφωνα με τα  όσα μεταδόθηκαν από το MEGA.

Πολύ κοντά σε lockdown η Αττική

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι η Αττική βρίσκεται πολύ κοντά να βρεθεί στο κόκκινο, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο νέου lockdown.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι υγειονομικές αρχές περιμένουν να δουν αν αποδώσουν και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί περιμένουμε να δούμε αν αποδώσουν τα νέα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Πιθανόν να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας

Ακόμη, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως, εάν οι πολίτες δεν κάνουν ό,τι πρέπει, τότε είναι πιθανό στην Ελλάδα σύντομα να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας και «εικόνες Μπέργκαμο».

Πρόσθεσε, δε, πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την οικονομία και γι’ αυτό εξέφρασε την ευχή κάτι τέτοιο να μην συμβεί.

Χρήση μάσκας

Ο κ. Σύψας μίλησε για τη χρήση μάσκας από τους πολίτες και τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, οι οποίες έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας. «Οι οδηγίες για τη μάσκα έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας λόγω της μεταβολής της πανδημίας, καθώς και από τα αποτελέσματα που έδειξαν μεγάλες μελέτες διεθνώς» είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο» και ότι «προστατεύει γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις».

Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 453 νέες μολύνσεις στη χώρα μας, αριθμός που συνιστά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Σε σταθερά υψηλά νούμερα παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων με 79. Τελικά ανακοινώθηκαν σήμερα 184 κρούσματα στη Λέσβο, στο ΚΥΤ.

Για ακόμη μια ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 174 κρούσματα, ενώ ακόμη 18 καταγράφηκαν στα Τρίκαλα.

Αναλυτικά καταγράφηκαν:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Μάχη για να αντέξει το σύστημα

«Εάν υπάρχουν 2.000 ενεργά κρούσματα και τα καθένα μπορεί να μολύνει 4-5 άτομα και δεν προσέχουμε, λογικό δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ημερήσιο αριθμό χιλίων κρουσμάτων;», τόνισε η επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ σχετικά με το πόσο πιθανή θεωρεί η ίδια την πρόβλεψή της για 1000 κρούσματα ημερησίως.

«Οι αριθμοί μεγαλώνουν από τη μία μέρα στην άλλη, είναι εύκολη η απότομη αύξηση. Και όσο θα κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους λόγω κρύου, θα χειροτερεύει η κατάσταση.

Το αν θα φτάσουμε στα 1000 κρούσματα την ημέρα, εξαρτάται από το πόσο προσέχει ο καθένας μας. Θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε πιθανά κρούσματα και να προσέχουμε τους γύρω μας σαν να είμαστε φορείς», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Όπως εξήγησε η κ. Γκάγκα, «στο Σωτηρία έχουμε δύο μονάδες, το καλοκαίρι ήταν η μία μόνο ανοιχτή και δεν είχε πρόβλημα. Την Τετάρτη χρειάστηκε να ανοίξει και η δεύτερη και έχει ήδη γεμίσει, αυτήν τη στιγμή έχουμε 27 άτομα σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεβάτια στην μονάδα ενδιάμεσης φροντίδας. Υπάρχουν βέβαια αλλού νοσοκομεία, αλλά σίγουρα υπάρχει θέμα. Και δημιουργείται πρόβλημα και για τις άλλες παθήσεις. Επειδή βλέπουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των πνευμονολογικών περιστατικών στο λεκανοπέδιο, αυτή τη στιγμή η δύναμή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά έχει πέσει στο μισό. Είναι και αυτό μία πίεση».

Όσο για την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων –το Σάββατο είχαμε 65 ασθενείς διασωληνωμένους, σήμερα έχουμε 79-, η κ. Γκάγκα σχολίασε: «Οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης είναι ένα ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων και βέβαια του συνολικού αριθμού όσων χρήζουν νοσηλείας.

Όσο έχουμε πολλά κρούσματα, κάποιο ποσοστό, γύρω στο 20%, ή στο 10% στις καλύτερες προϋποθέσεις, θα χρειαστεί νοσηλεία και κάποιοι από αυτούς θα χρειαστούν μονάδα. Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, ο κίνδυνος για εισαγωγή σε μονάδα αυξάνεται και οι άρρωστοι που μπαίνουν στη μονάδα μένουν αρκετές ημέρες, ή και εβδομάδες».

Όπως υπογράμμισε μάλιστα η κ. Γκάγκα, δεν χρήζουν μόνο οι ηλικιωμένοι νοσηλείας για Covid-19: «Η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι μεγάλοι σε ηλικία, ωστόσο όσο αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που θα χρήζουν νοσηλείας.

Μία από τις πρώτες ασθενείς που είχαμε ήταν 26 ετών, είχαμε ασθενή 19χρονη, είχαμε πολλούς σαραντάρηδες, είχαμε θανάτους σε 35άχρονο και 40χρονο. Η Αμερική είχε πάρα πολλούς θανάτους σε ηλικίες μεταξύ 18 και 40, και κάποιοι δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα».


σχετικα αρθρα