ΕΛΛΑΔΑ

Κοτανίδου: «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για περαιτέρω μέτρα – Δεν πάμε σε lockdown»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:14
Κοτανίδου: «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για περαιτέρω μέτρα – Δεν πάμε σε lockdown»
Facebook Twitter Whatsapp

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που πραγματοποίησε την Πέμπτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περεταίρω μέτρα» δήλωσε η Αναστασία Κοτανίδου, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown παρέπεμψε στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε, πως «αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία». Σε ότι αφορά στα κρεβάτια των ΜΕΘ, είπε, ότι υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19. Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κορωνοϊό. Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στα μισό. Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.

Για το εμβόλιο είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για κάτι που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της κλινικής φάσης 3. Ας περιμένουμε τις μελέτες», ενώ αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του ιού.

«Η άσχημη εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην μεγαλύτερη ηλικία των ασθενών και στα υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από το 80% που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα» επισήμανε.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν να υπάρχει κάποιος ιός που μπορεί να ξανά κάνει πανδημία. Να μην αγκαλιάζουμε και φιλάμε όποιον έχει σύμπτωμα, να κρατάμε αποστάσεις και αυτός ενδεχομένως να φορά μάσκα» υπογράμμισε.