ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στον Alpha 98,9: «Οι καταστροφές μόνο στην Κεφαλονιά υπολογίζονται τουλάχιστον στα 50 εκατομμύρια»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:46
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στον Alpha 98,9: «Οι καταστροφές μόνο στην Κεφαλονιά υπολογίζονται τουλάχιστον στα 50 εκατομμύρια»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται το νησί μετά τη σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» και τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε οι πληγέντες να λάβουν άμεσα αποζημιώσεις.

Τραγική παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας «Ιανός», τη στιγμή που το νησί βρίσκεται ξανά σε «συναγερμό», λόγω του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το Σαββατοκύριακο.

«Τα προβλήματα παραμένουν και κάθε μέρα γίνονται περισσότερα και δυσκολότερα», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κράτσα στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και συνέχισε:

«Είμαι στη Κεφαλονιά, πέρασα από τη Ιθάκη. Τα προβλήματα εδώ είναι ότι οι περιοχές που επλήγησαν έχουν ενδογενή προβλήματα, δεν ήταν γιατί εκεί ο Ιανός ήταν πιο σφοδρός. Είναι τέτοιες οι συνθήκες από τις χωροταξικές αστοχίες και τα προβλήματα είναι ενδογενή τα οποία είναι απειλητικά όχι μόνο για να μην μπορούν σταθούν σε έναν Ιανό αλλά και σε άλλες βροχοπτώσεις. Εγώ ξεκίνησα την επίσκεψή μου στην Κεφαλονιά ως νέα περιφερειάρχης με έκτακτες συνθήκες που οι ίδιες περιοχές είχαν πληγεί παλαιότερα από μια τέτοια θεομηνία».

Για το τι θα κάνει η Περιφέρεια στην Κεφαλονιά: «Εμείς έχουμε την αποκατάσταση, υπάρχουν περιοχές με λάσπες και ακόμα γίνεται καθαρισμός και δεν επανέρχεται η κανονικότητα. Είναι συνέχεια αντλίες και καθαρίζουν, είναι εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, καλέσαμε τον στρατό. Αν πάμε λίγο βαθύτερα δεν είναι όλες αυτές οι χωροταξικές παρανομίες που έχουν γίνει και οι άδειες της πολεοδομίας εκεί που δεν επιτρεπόταν, είναι και ότι οι Περιφέρειες πρέπει να καθαρίσουν χείμαρρους, ρέματα κλπ χωρίς ανάλογους πόρους και προσωπικό. Στην Πολιτική Προστασία κάθε περιφερειακής ενότητας έχουμε ένα άτομο. Είναι ενθαρρυντικό ότι το νέο νομοσχέδιο που ήρθε από την Πολιτική Προστασία ανοίγει τέτοιες δυνατότητες και εκεί θα αναβαθμιστούν και οι δικές μας δυνάμεις. Εμείς έχουμε την αποκατάσταση της κανονικότητας και τις μεγάλες υποδομές, έχουν φύγει κομμάτια δρόμου, γέφυρες, παρακάμψεις, ζημιές που περνάνε τα 50 εκατομμύρια τουλάχιστον στην Κεφαλονιά μόνο. Είμαστε σε alert για το Σαββατοκύριακο».

Για την καταγραφή των ζημιών: «Κινηθήκαμε γρήγορα και θα πάρουν χρήματα. Έχει δώσει εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση να σπάσει κάθε ρεκόρ συντόμευσης αποζημίωσης. Τίποτα δεν θα είναι αντίστοιχο της ζημιάς που έπαθαν οι άνθρωποι, αλλά χρειάζεται άμεσα αυτά που ανήγγειλε η κυβέρνηση να εισπραχθούν. Καθυστέρηση δεν υπάρχει, δεν μπορούν να πάρουν σε μια βδομάδα, δεν έχουν τελειώσει οι καταγραφές. Η εμπειρία της ελληνικής γραφειοκρατίας για την απόδοση των αποζημιώσεων είναι απογοητευτική. Η κυβέρνηση το έχει συνειδητοποιήσει αυτό».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr