ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον Alpha 98,9: «Πάνω από 100 εκατομμύρια οι ζημιές – 5-8.000 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:11
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον Alpha 98,9: «Πάνω από 100 εκατομμύρια οι ζημιές – 5-8.000 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Την κατάσταση που επικρατεί στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές μετά την κακοκαιρία «Ιανός» παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, μίλησε για καταστροφές εκατομμυρίων, αλλά και για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν.

«Ο μηχανισμός είναι έξω, έχουμε 150 μηχανήματα και 18 μηχανήματα του στρατού, έχουμε δώσει την προσβασιμότητα στο 90% των περιοχών οι οποίες δεν έχουν προσβασιμότητα, έχουμε αποκαταστήσει και μια γέφυρα μέσα στο Μουζάκι κλπ. Εκεί το 1945 η κύτη ήταν 160 μέτρα και σήμερα είναι 60 μέτρα και πάνω έγιναν κέντρο Υγείας, κλειστό γυμναστήριο, κλειστή αγορά, δημαρχείο, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και εκκλησία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αγοραστός στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και μίλησε για τα αποκλεισμένα χωριά:

«Είναι η Φυλακτή στην Αργιθέα, εκεί όπου θα δοθεί προσβασιμότητα σε έξι μέρες. Επιχειρούν τα μηχανήματα και με εναλλακτικό δρόμο θα περάσουν και ανοίγουμε και από τη μεριά της Γκρόπας από τα Τρίκαλα μια δεύτερη εναλλακτική. Είναι το μόνο χωριό που δεν έχει ρεύμα, νερό έχει».

Για το αν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών: «Στη Μαγνησία έχουμε 20 εκατομμύρια, συνολικά είναι περίπου 100 εκατομμύρια, στις βασικές υποδομές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δρόμοι, γέφυρες, αποκαταστάσεις με τη πρόχειρη προσβασιμότητα να έχει γίνει».

Για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, όπως και εκείνες σε σπίτια και επιχειρήσεις: «600 ευρώ δίνει σε κάθε οικογένεια. Έχουν δοθεί τα χρήματα στους Δήμους και εκείνοι θα αρχίσουν να πληρώνουν. Περιμένουμε το νομοσχέδιο για τις πληγείσες περιοχές, γιατί χρειάζεται νόμος για να μπορέσουν να πληρωθούν. 5.000 στα νοικοκυριά και 8.000 στις επιχειρήσεις και μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Αυτό είναι επίδομα. Επιπλέον θα πάρουν και αποζημίωση για τα υλικά που είχαν μέσα, τα προϊόντα, τα μηχανήματα. Αυτό επιδοτείται από 30 μέχρι 70%, εμείς ζητήσαμε 70% σε όλους. Έχουν γίνει αιτήσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας περίπου 2.500 επιχειρήσεις, τα κλιμάκιά ελέγχουν και κάθε βδομάδα θα στέλνουμε τις εκτιμήσεις στο υπουργείο. Για τις ζημιές σε ζωικό και αγροτικό κεφάλαιο. Είναι πάνω από 300.000 στρέμματα που πληγήκαν και μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να αποζημιωθούν στο 100% και αν είναι δυνατόν να πάρουν και μια προκαταβολή. Προκαταβολή θα πάρουν και οι επιχειρήσεις από τις ζημιές, όχι από το επίδομα. Η κυβέρνηση πρέπει να μας αφήσει γρήγορα να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες της δημοπράτησης των έργων. Από την καταγραφή είμαστε ευχαριστημένοι και πώς προχωράει και γι αυτό ζητούμε να πάνε γρήγορα τα χρήματα στον κόσμο. Εκεί θα κριθεί όλη η διαδικασία».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr