ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Κλειστά τα περίπτερα σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί - Μίνι lockdown στα Τρίκαλα

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2020, 18:38
Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Κλειστά τα περίπτερα σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί - Μίνι lockdown στα Τρίκαλα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς, αφού τόνισε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και υπογράμμισε πως η προσήλωση στη μάσκα είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα – την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 286 μολύνσεις- η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά νέων μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς, αφού τόνισε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και υπογράμμισε πως η προσήλωση στη μάσκα είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας:

  • Στην Αττική και σε Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα και οι κάβες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 05:00 το πρωί, ένα μέτρο που θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020 έως και τις 4 Οκτωβρίου. Εξαιρούνται τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία από το μέτρα.Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται το delivery και το take away, αλλά όχι η πώληση αλκοόλ.
  • Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.

Τα βήματα μέχρι το lockdown - Γιατί δεν ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλη επιδημιολογική ένταση ούτως ώστε να επιβληθούν πιο σκληρά μέτρα, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του υποστήριξε ότι, «εάν τα μέτρα που έχουμε λάβει δεν αποδώσουν, θα δούμε τα υπόλοιπα μέτρα. Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν αποδίδουν όλα τα μέτρα, τότε θα πάμε σε μια ύστατη λύση, την καραντίνα».

Για τους μετανάστες

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στους μετανάστες και τον κορωνοϊό, υπογράμμισε πως και εκεί μπορεί να υπάρξει αυτοπεριορισμός. «Γίνεται καμπάνια σε 14 γλώσσες για τους μετανάστες. Μπορούν να αυτοπεριοριστούν οι μετανάστες. Και η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι πολύ αυστηρή. Αλλά ας μη μένουμε στο κομμάτι των μεταναστών. Το στοίχημα καλούμαστε όλοι να το κερδίσουμε. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Η μεγαλύτερη απάντησή μας είναι να είμαστε για 14 ημέρες με τις μάσκες και τα αντισηπτικά».

«Πρεμιέρα» της ειδικής πλατφόρμας με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό.

Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).