ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα 5.973 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Έρχονται ξενοδοχεία καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2020, 18:56
Κορωνοϊός: Στα 5.973 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Έρχονται ξενοδοχεία καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς
Facebook Twitter Whatsapp

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λήψη νέων περιορισμών, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας με 416 μολύνσεις. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λήψη νέων περιορισμών, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τι έγινε στο κρουαζιερόπλοιο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό με κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff και αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο και μπορεί να έχει διαθεσιμότητα και μέσα στο 2020. 

Στα 5.379 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαραδλιάς, επεσήμανε πως «η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων που δεν επιτρέπει εφησυχασμό», ενώ υπογράμμισε ότι στην χώρα μας υπάρχουν 5.379 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, 93 από τα 123 σχολεία στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού, βρίσκονται στην Αθήνα.

Στα 39 τα κρούσματα στη Λακωνία

Σχετικά με τη συρροή κρουσμάτων που καταγράφηκε στο Δήμο Ευρώτα στη Λακωνία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν καταγραφεί 39 μολύνσεις σε αλλοδαπούς εργάτες γης. Υπογράμμισε πως έχουν απομονωθεί τα κρούσματα, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε ειδικό χώρο, ενώ οι επαφές τους βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή τεστ σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή καθώς επίσης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα σενάρια για νέα μέτρα 

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λήψη νέων περιορισμών, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σχολιάζοντας τις βολές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων που ακολουθείται, ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Όταν δεν γνωρίζουμε από πού έχει κολλήσει ένα κρούσμα παίρνουμε πιο αυστηρά χωροταξικά μέτρα».

Στη συνέχεια ενημέρωσε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να φιλοξενηθούν ασυμπωματικοί και να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διέψευσε αναφορές περί νέου προβλήματος με τις μάσκες που θα σταλούν στα σχολεία: «Έχουν σταλεί οι προδιαγραφές από την επιτροπή και έχουμε προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τις διαστάσεις. Διαβιβάστηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών δείγματα του τελικού προϊόντος για να μην υπάρξει καμία απολύτως ασάφεια».