ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι συνέβη με το κρουαζιερόπλοιο και τα τεστ που από θετικά έγιναν αρνητικά – Τι είπαν Μαγιορκίνης και Γώγος

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2020, 22:16
Κορωνοϊός: Τι συνέβη με το κρουαζιερόπλοιο και τα τεστ που από θετικά έγιναν αρνητικά – Τι είπαν Μαγιορκίνης και Γώγος
Facebook Twitter Whatsapp

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για τα τεστ που βγήκαν ψευδώς θετικά. Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεράστια ανησυχία επικράτησε στις ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά την είδηση ότι εντός του κρουαζιερόπλοιου Mein Shiff 6 εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορωνοϊού σε μέλη του πληρώματος.

Το κρουαζιερόπλοιο επέστρεψε εσπευσμένα δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου) τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ επί τόπου έφτασε το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους.

Τα 12 μέλη που είχαν βρεθεί θετικά μετά από μοριακό έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει στην Κρήτη, σε ιδιωτικό εργαστήριο, υποβλήθηκαν σε δεύτερο τεστ, το οποίο έδειξε ότι τελικά δεν νοσούν από την Covid-19, κάτι που θεωρούσαν πολύ πιθανόν οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επιστήμονες του Οργανισμού εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα. Στη συνέχεια η εταιρεία επανέλαβε τα τεστ εν πλω τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι, τα 12 άτομα πραγματοποίησαν και τρίτο τεστ. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό και αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Νίκος Χαραδαλιάς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παραδέχθηκε ότι προβλημάτισε αυτό που συνέβη με το λάθος συναγερμό στο κρουαζιερόπλοιο. Πρόσθεσε ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από τα εργαστήρια σε σχέση με τη θετικότητα ενός δείγματος δεν ακολουθήθηκε και είναι κάτι το οποίο ερευνάται.

«Νομίζω, όμως, ότι η λήξη του συναγερμού έρχεται να αποδείξει ότι και στο κομμάτι των τεστ υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που μας διασφαλίζουν να μπορούμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση κάθε δείγμα από όποιο εργαστήριο και αν έρχεται» συμπλήρωσε.

«Δεν ξέρω τι είδους τεστ έγιναν», είπε o καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, για τα λάθος αποτελέσματα των τεστ και πρόσθεσε στο Mega: «άκουσα ότι ήταν οριακά θετικά και προφανώς κάποιο λάθος έχει γίνει». Ο κ. Γώγος είπε ακόμα ότι το θέμα του τεστ είναι σημαντικό για την συγκεκριμένη νόσο αλλά το μοριακό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο.

Για το πως μπορεί να βγήκαν θετικά αρχικά και τα 12 τεστ είπε: «Στα μοριακά τεστ μπορεί να υπάρχει κάποια εξωγενής εστία από το εργαστήριο. Αν υπάρχει κάποιο κομμάτι ιού στο εργαστήριο μπορεί να περάσει στο σύστημα. Δεν δικαιολογούνται τόσα πολλά ψευδώς θετικά τεστ».

Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα (το πλοίο ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο για Κέρκυρα και Πειραιά). Μάλιστα, ύστερα από αυτή την εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, πιθανότατα θα συνεχίσει την κρουαζιέρα του.