ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης: Μου κάνει εντύπωση που ακόμη δεν έχουν πει «μάσκα παντού» - Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2020, 08:22
Δερμιτζάκης: Μου κάνει εντύπωση που ακόμη δεν έχουν πει «μάσκα παντού» - Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη», δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής, Μ. Δεμριτζάκης, που συστήνει μάσκα παντού.

«Μάσκα παντού», συστήνει ο καθηγητής Ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης. «Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντως και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας», ανάφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στη χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν τη χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».

«Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα»

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.

«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα», τόνισε. Ο καθηγητής Ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει. «Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα», υπογράμμισε.

Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατον».

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».

Παναγιωτόπουλος: Το γηροκομείο ενδέχεται να κλείσει

«Ο κορωνοϊός δεν παίζει» ήταν το δραματικό μήνυμα του Τάκη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου καθηγητή Δημόσιας Υγείας - Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στη σκιά των νέων κρουσμάτων στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. 

«Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό, δεν υπάρχει αμφιβολία», σχολίασε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος τη διασπορά στο γηροκομείο, εκτιμώντας ότι η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους» σημείωσε ο καθηγητής.  «Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση θα μας οδηγήσει στο καλύτερο, πρέπει να δούμε ψύχραιμα την αλληλουχία των γεγονότων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε.  

«Δεν περιμένω πιθανό lockdown όπως της άνοιξης», ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Διευκρίνισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως ο περιορισμός δραστηριοτήτων, ωραρίων. «Συζητούνται και πρέπει να συζητούνται» σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

«Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας... Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές» υπογράμμισε. 

Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη στην κοινότητα, της  Αττικής καταρχάς. Βιώνουμε τις μεταδόσεις που έγιναν μέσα Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για να αποδώσουν χρειάζεται κάποιο διάστημα. Χρειάζονται εκτεταμένοι έλεγχοι». 

«Θα μπούμε σε λίγο στην περίοδο της γρίπης και την περίοδο του εμβολιασμού οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να λείψουν τα εμβόλια για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι», εξήγησε.