current views are: 6

1 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση10:56

Κορωνοϊός: Μια ανάσα από το «κόκκινο» η Αττική – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Ανήσυχος και ο Τσιόδρας- Πάνω από 40 τα κρούσματα στο γηροκομείο

Πολύ κοντά στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική με τους ειδικούς να εξετάζουν νέα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. 

Δημοσίευση 10:56’

Πολύ κοντά στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική με τους ειδικούς να εξετάζουν νέα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. 

Λίγο πριν χτυπήσει «κόκκινο» βρίσκεται η πανδημία στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου καταγράφονται κάθε ημέρα νέα κρούσματα κορωνοϊού που δεν συνδέονται σε αρκετές περιπτώσεις με άλλα γνωστά.

Η ανησυχία των ειδικών έχει εκφραστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα αλλά αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η ομολογία του πάντα ψύχραιμου, Σωτήρη Τσιόδρα που μετά την επίσκεψή του στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα αναγνώρισε πως τα πράγματα στην Αθήνα δεν πάνε καλά.

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος, Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από την επίσκεψή του σε γηροκομείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρέθηκαν 32 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό. Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα το δικό του μήνυμα στη σκιά των κρουσμάτων κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, έστειλε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Ο κορωνοϊός δεν παίζει», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό δεν υπάρχει αμφιβολία» σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος για το γηροκομείο, εκτιμώντας ότι η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους» σημείωσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση θα μας οδηγήσει στο καλύτερο, πρέπει να δούμε ψύχραιμα την αλληλουχία των γεγονότων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα».

«Δεν περιμένω πιθανό lockdown όπως της άνοιξης», συνέχισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως ο περιορισμός δραστηριοτήτων, ωραρίων. «Συζητούνται και πρέπει να συζητούνται» σχολίασε.

«Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας. Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές», συνέχισε.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος που είναι και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, «η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη στην κοινότητα της  Αττικής. Βιώνουμε τις μεταδόσεις που έγιναν μέσα Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για να αποδώσουν χρειάζεται κάποιο διάστημα. Χρειάζονται εκτεταμένοι έλεγχοι».

«Θα μπούμε σε λίγο στην περίοδο της γρίπης και την περίοδο του εμβολιασμού οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να λείψουν τα εμβόλια για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι», κατέληξε.

Δερμιτζάκης: Μάσκα παντού, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας

Μιλώντας στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη. «Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντως και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει γιατί σε άλλες περιοχές που υπήρχε τέτοια κρίση υπήρχε αυτό το μέτρο, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. «Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο. «Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Δηλαδή κάποιος ο οποίος ήταν θετικός ίσως δεν φορούσε μάσκα εκεί που έπρεπε, ίσως δεν τη φορούσε σωστά, ίσως έκανε κάποιες εκπτώσεις. Σε τέτοιες δομές τα πρωτόκολλα πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά».

Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει. «Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα». Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο». Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει πολύ κυβέρνηση και ειδικούς, που είναι έτοιμοι να βγάλουν από τη «φαρέτρα» νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:

  1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
  2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
  3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
  4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
  5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

σχετικα αρθρα